Amenzi în Argeș - Peste 3.800 de persoane au fost verificate în ultimele 24 de ore!

Peste 3.800 de persoane au fost verificate în ultimele 24 de ore, în cadrul acţiunilor de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului în județul Argeș, fiind constatate aproape 200 de încălcări ale normelor legale.

În ultimele 24 de ore, aproape 250 de efective de poliție şi poliţie locală au acţionat, pentru verificarea respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în zonele aglomerate, restaurante, terase, precum şi în mijloace de transport în comun, pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19.

Au fost organizate 42 de acțiuni punctuale (din care 33 de acțiuni organizate în mod independent de polițiști, 2 acțiuni cu lucrători I.J.J. Argeș și 7 acțiuni cu reprezentanți ai I.S.U. Argeș, polițişti locali şi reprezentanţi ai altor instituţii – D.S.P., D.S.V.S.A., I.T.M.), fiind vizate respectarea măsurilor de organizare și desfășurare a activității comerciale și a condițiilor de deplasare în zonele aglomerate din mediul urban şi rural, zone comerciale, pieţe, restaurante şi terase, având în vedere incidența crescută a cazurilor de Covid.

3.816 persoane au fost verificate, în ultimele 24 de ore, iar dintre acestea, 3.027 în cadrul acțiunilor punctuale, fiind intensificate activitățile de verificare privind respectarea măsurilor de protecție individuală, respectarea măsurii izolării sau canantinării și respectarea condițiilor de deplasare în intervalul 23:00-05:00. 

În cadrul activităților, au fost vizate 140 de locații, fiind verificate 136 de societăți comerciale sau persoane fizice autorizate, cu privire la respectarea măsurilor organizatorice specifice, a programului de lucru și în privința respectării măsurilor de protecție de către personal și clienți. 

În cadrul activităților, polițiștii argeșeni au verificat și 303 autovehicule, din care 98 de mijloace de transport în comun.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 196 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.750 de lei, după cum urmează:

- 168 de sancţiuni, în valoare de 18.750 de lei, au fost aplicate ca urmare a nerespectării măsurilor de protecţie individuală;
- o sancțiune, în valoare de 5.000 de lei, a fost aplicată unui operator economic cu obiect de activitate prepararea şi servirea de alimente, care a permis accesul clienților în interiorul localului, pentru servire, încălcând prevederile referitoare la modul de organizare a activităţii;
- o sancțiune, în valoare de 1.000 de lei, a fost aplicată unei persoane care nu au respectat măsura izolării sau carantinării; 
- o sancțiune, în valoare de 1.000 de lei, a fost aplicată unei persoane ca urmare a organizării unui eveniment privat;
- 25 de sancțiuni, în valoare de 5.000 de lei, au fost aplicate persoanelor identificate că nu au respectat interdicțiile privind deplasarea/libera circulație (în intervalul orar 23.00-05.00).

Exemple:

• În ziua de 21 noiembrie, polițiștii din cadrul Secţiei 4 Poliţie Piteşti au constatat că reprezentanţii unui operator economic având ca obiect de activitate prepararea şi servirea de alimente, au permis accesul clienților în interiorul localului, pentru servire, încălcând prevederile referitoare la modul de organizare a activităţii.
În urma celor constatate, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, în valoare de 5.000 de lei, conform Legii 55/2020 privind unele măsuri de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, iar reprezentanţii societății au fost instruiți cu privire la modul de organizare, precum și la respectarea măsurilor de protecție individuală de către angajați și de către clienți, în cadrul activității comerciale.

• În ziua de 21 noiembrie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Călineşti, care efectuau verificarea persoanelor care au stabilite măsuri de carantină sau izolare, au constatat că un tânăr, de 24 de ani, domiciliat în Boţeşti, nu a respectat măsura izolării la domiciliu, după revenirea dintr-o ţară pentru care este instituită acestă măsură. 
Ca urmare a celor constatate, acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, iar situaţia a fost comunicată D.S.P. Argeș și C.J.C.I. Argeș.

• În seara zilei de 21 noiembrie, în jurul orei 20:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Leordeni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, într-o locuinţă privată de pe raza aceleiaşi localități, a fost organizat un eveniment privat (aniversare a unui minor), la care au participat mai multe persoane.
Ca urmare a celor constatate, polițiștii au identificat 10 persoane, care au participat la evenimentul respectiv, iar organizatorul evenimentului a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Oamenii legi recomandă tuturor cetăţenilor să nu se expună la riscuri, să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și să respecte interdicțiile cu privire la organizarea de evenimente private și cu privire la deplasarea/libera circulație în intervalul orar 23.00-05.00.

De reamintit faptul că sancțiunile se aplică de către polițiști doar ca urmare a încălcării normelor legale, iar cuantumul acestora se stabilește prin evaluarea obiectivă a fiecărei situații constatate.