„Amadeus” și „Între chin și amin”, la Cinematograful „București”

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, de la ora 18.00, la Cinematograful de artă „București” vom difuza celebrul film american „Amadeus”, realizat în 1984. Regia îi aparține lui Milos Forman, în rolurile principale fiind F. Murray Abraham și Tom Hulce.
    „Amadeus” este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri care la bătrânețe este vizitat de un preot pentru a se spovedi.
    Filmul a fost făcut pentru ecran larg, motivarea dramaturgică a regizorului fiind aceea de a scoate în evidență decorul elaborat si realist, lucru pentru care a și primit Oscar. Mediul este un bun mod de a caracteriza un personaj, numeroasele sindrofii la care Mozart participa i-au atribuit reputația de petrecăreț. Coloana sonoră, premiată cu numeroase premii, este în mare parte alcatuită din muzica lui Mozart, întrucat muzica a fost viața acestuia. Deși a murit tânăr, a produs un număr mare de opere, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime.
    Prețul unui bilet este de 8 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.
    Duminică, 10 noiembrie 2019, de la ora 18.00, la Cinematograful „București” redifuzăm filmul românesc „Între chin și amin”, ținând cont de interesul publicului piteștean și argeșean. Este un film produs și regizat de Toma Enache, în rolurile principale fiind Constantin Cotimanis, Vali V. Popescu, Ana Pârvu, Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Launețiu Stan, Kira Hagi, cu participarea extraordinară a actorilor Ion Dichiseanu și Cezara Dafinescu. Este primul film artistic care apare pe marile ecrane, fiind inspirat din atrocitățile „Experimentului Pitești”.
    Filmul spune povestea unui tânăr compozitor, Tase Caraman, proaspăt logodit, care ajunge în iadul reeducării de la închisoarea Piteşti. Teribilul experiment este condus de temutul comandant Ciumău. Prin credinţă, supravieţuiește torturilor şi compune în minte o „Odă lui Dumnezeu”. Muzica o va salva, într-un final fericit, pe logodnica lui, Lia.
    Prețul unui bilet este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi. Biletele pot fi achiziționate și on-line, de pe platforma www.bilete.ro.