Am învățat să stăm departe de cei dragi, am învățat că nu ni se cuvine totul!

Noua generație de succes a Argeșului

 

Nume: Nelida Ghițulescu
Vârsta: 46 de ani
Ocupația: Șef birou adopție și postadopție
Studii: Doctorat în Sociologie - Universitatea din Craiova

----------------------------------------------------------------


Din punctul de vedere al domniei sale, provocările generației noi de manageri și specialiști au în prim-plan capacitatea de adaptare la schimbare și abilitatea de a construi echipe.

„Ca și în viața de zi cu zi, și în profesie, ne dorim mereu schimbări. Schimbările nu se fac însă ușor, iar la baza lor stau deciziile. Cred că una dintre marile provocări este aceea de a lua decizii rapid, în mod curajos, chiar dacă presupun ieșirea din zona de confort. În demersul acesta al evoluției prin decizii rapide și conștiente, e important să învățăm să investim în oameni, în noi înșine și în cei din jur. Relația cu oamenii din echipă influențează practicile de zi cu zi. Îmi permit să spun că - dincolo de dorința de a atinge performanțe profesionale personale -misiunea unui lider este să știe să facă managementul oamenilor.”

 

Capacitatea de a lua decizii, de a iniția acțiuni, capacitatea de planificare și organizare, conducere și supervizare sunt parte esențială din calitățile unui bun manager, indiferent de specializarea sa, mai apreciază Nelida Ghițulescu.

„Toate aceste calități sunt o provocare pentru fiecare dintre noi și fac parte dintr-o viziune amplă: dezvoltarea inteligenței întregii echipe. Rolul managerului, în această ecuație, stă în capacitatea sa de a identifica și de a cultiva talentul fiecărui om. Asta e o artă, dar numai așa, ideile întregii echipe pot deveni adevărata cheie a succesului. Această abordare, relativ nouă, este o provocare. E diferită de modelul consacrat al liderului care știe toate răspunsurile, care ia deciziile de unul singur și apoi «ordonă» celorlalți. Să scăpăm de aceste metehne e un scop în sine, iar cei care nu înțeleg că nu pot controla totul vor rămâne prinși în propria capcană. Totul însă începe cu un binevenit proces de reflecție asupra propriilor noastre idei, concepte și obiective.”

 

Din punctul domniei sale de vedere, avantajele generației pe care o reprezintă sunt tinerețea, hotărârea, creativitatea, accesul timpuriu și rapid la informații, adaptabilitatea la social media și la tehnologia modernă, dorința de a izbuti într-o lume care se schimbă într-un ritm amețitor. 

Se raportează la perioada prin care trecem ca la o schimbare majoră și neașteptată, față de care a trebuit să ne adaptăm rapid, respectând reguli care păreau de neconceput.

„Am învățat ce înseamnă, cu adevărat, responsabilitatea față de sănătatea celor din jur. Am învățat să stăm departe de cei dragi. Am învățat că nu ni se cuvine totul. Am învățat, foarte important, să apreciem ceea ce contează cu adevărat. Am învățat cât înseamnă o îmbrățișare, o cafea cu prietenii, un zâmbet neascuns în spatele unei măști. Ca perspectivă, este important să reușim să revenim la ceea ce ne era familiar, la o viață normală, la evenimente pe care, cu doar un an în urmă, aveam impresia că nu ni le poate interzice nimeni.”

 

Și tot ca perspectivă, pentru Nelida Ghițulescu, planul principal pentru 2021 îl reprezintă interacțiunea cu oamenii, esențială în domeniul domniei sale de activitate.

„Îmi doresc să pot face la fel de mult bine și un pic mai mult decât am făcut până acum.”