Alexandra Dedu, fiica ex-europarlamentarului Gabriela Zoană, va juca pe scena Teatrului Naţional

Fiica fostului europarlamentar Gabriela Zoană, Alexandra Dedu, o adolescentă de doar 16 ani, se pregăteşte de prima sa apariţie pe scena Teatrului Naţional, pe data de 12 octombrie. Pe când avea 7 – 8 ani a interpretat primul său rol, intrând în pielea personajului Spiridon din piesa lui Caragiale, „O noapte furtunoasă”, rol care i-a rămas viu în amintire. Cum a ajuns nepoata unor medici cunoscuţi din judeţ şi fata avocatei Gabriela Zoană să îmbrăţişeze arta teatrală ne povesteşte chiar Alexandra Dedu. 

 

 


 De unde vine pasiunea pentru actorie?


- De când eram mică empatizam foarte bine cu persoanele din jurul meu, iar datorită acestui fapt reuşesc să transmit pe scenă sentimente pe care eu nu le-am trăit niciodată.  Pot spune ca această calitate m-a ajutat enorm în dezvoltarea mea pe scenă, cumva „fur” de peste tot sentimente, trăiri, idei, mentalităţi şi reuşesc să le scot la iveală atunci când simt că un personaj are nevoie de ele. Eu nu mă pot defini. Gândesc, simt şi văd atât de multe lucruri care mă modelează constant, încât renunţasem la căutarea acelui „ceva” pe care să-l pot numi „eu”... Până am descoperit teatrul, unde tu nu eşti definit de un lucru, ci de tot. Acest „tot” este ceea ce m-a atras!  Prin teatru eu pot simţi orice, oricând, la fiecare repetiţie, cu fiecare personaj descopăr un sentiment nou şi asta mă face să înfloresc pe dinăuntru. Eu compar teatrul cu un tablou, tu îl creezi, îi adaugi detalii şi îl pictezi cu culorile din sufletul tău. Printre pasiunile mele se numără şi muzica, dansul, şahul şi dezbaterea. Este minunat să am şansa să îmbin teatrul cu muzica şi dansul!

 

 

 


 Ce sentimente te încearcă când eşti în faţa publicului?


- Pe scenă mă simt liberă. Consider că societatea ne îngrădeşte spiritul curios şi creativ. Şi eu am simţit asta şi, cumva, căutam ceva prin care pot să mă exprim în forma mea cea mai pură, aşa am găsit teatrul! Când sunt pe scenă, simt toată energia din sală, conexiunea puternică dintre spectatori şi actor. Cumva am ajuns să pun piciorul pe o scenă, iar de atunci nu m-am mai dezlipit de ea. 

 

 

 


 Unde ai luat primele lecţii de actorie?


- Primele cursuri de teatru au fost la Şcoala Populară de Arte din Piteşti, apoi la Şcoala „Micile Vedete”, unde am învăţat elemente de cinematografie şi televiziune. Acum fac parte din Trupa Arthesium, unde m-am dezvoltat pe partea artistică, dar şi pe cea profesională. Lucrez cu oameni minunaţi care mă ajută şi mă îndrumă de fiecare dată când am nevoie. Alături de ei am jucat în „Cine sapă groapa?” de Ion Băieșu, „Aventurile unui bărbat extrem de serios” de Teodor Mazilu, „Proştii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, iar pe 15 septembrie la Teatrul de Artă am avut premiera spectacolului „Bolnavul închipuit” de Molière.

 

 

 

 


 Am văzut că mama ta, Gabriela Zoană, este foarte entuziasmată de activitatea ta scenică şi îţi promovează piesele. A lipsit la vreo reprezentaţie?


- Am norocul că familia mea mă susţine, mai ales mama, care, în ciuda programului încărcat, ajunge la piesele mele, mă ajută să înţeleg personajele mai dificile şi de fiecare dată când îi spun că vreau să mă apuc de un nou curs, precum echitaţie, desen, lucru care se întâmplă foarte des, deoarece ador să încerc activităţi noi, îmi răspunde cu zâmbetul pe buze.

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta