Alertă! Nor radioactiv peste Europa - Meteorologii au făcut anunțul

În data de 8 august 2019, la agenția nucleară rusă Rosatom a avut loc o explozie, în timp ce specialiștii lucrau la testarea unor arme noi. În urma acestui incident, cinci persoane și-au pierdut viața. Inițial, oficialii nu au recunoscut faptul că nivelul de radiații în zonă a crescut de până la 10-15 ori mai mult și au dat asigurări că, deși s-au înregistrat radiații, nivelul acestora nu reprezintă un pericol pentru locuitorii din localitățile vecine. Totuși, oamenii din întreaga lume au privit incidentul cu scepticism și au vrut să afle dacă particulele posibil radioactive ce au fost eliberate în atmosferă în timpul exploziei rachetei rusești reprezintă vreun pericol pentru Europa.

CITEȘTE ȘI ... Acum: Turist din Polonia- rănit! Intervin salvamontiștii

Un meteorolog român a dezvăluit faptul că, analizând prognoza meteo pentru perioada următoare și elemente precum direcția vântului și nivelul de presiune, nu există motive de îngrijorare.
 „Vântul bate în sensul acelor de ceasornic. Când ai acest cer senin, fără vânt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă”, a declarat meteorologul invitat la Digi24.

 

 

Ce simptome are o persoană care a fost expusă la radiații?

Greață și vărsături
Diaree
Durere de cap
Febră
Amețeală și dezorientare
Alterarea stării generale
Hipotensiune și hemoragii interne
Căderea părului

CITEȘTE ȘI ... Atenție, piteșteni! Se închide Piața Ceair


Explozia a avut loc în timpul testării unui motor de rachetă, a anunțat un oficial din cadrul Ministerului Apărării, menționând că nu au fost înregistrate radiații sau emanări de materiale dăunătoare în urma incidentului.
„În timpul testării unui motor a avut loc explozia și combustia produsului”, a declarat oficialul, citat de agenția de presă Interfax.
„Nu au fost emanate chimicale dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiații este normal”, a adăugat acesta.

Autoritățile din orașul Severodvinsk au anunțat că în urma exploziei a fost înregistrată o creștere ușoară a nivelului de radiații, relatează agenția de presă Tass.

Sursa: a1.ro