(video) ALERTĂ în PITEȘTI!  Focar de pestă porcină în fondul de vânătoare Trivale

UPDATE, 22 noiembrie:

Analizele de laborator efectuate în urma descoperiri unui cadavru de mistreț în pădurea Trivale au confirmat prezența pestei porcine africane pe raza fondului de vânătoare nr. 29 Trivale. La momentul în care a fost găsit mistrețul, DSVSA Arges a transmis că animalul fusese lovit de un autoturism. La autopsie, mistrețul nu prezenta urme de boală. Totuși, au fost prelevate probe și trimise pentru analiză, ținând cont de perioada de incubație a virusului care este de până la 14 zile.


Au fost adoptate toate măsurile specifice în asfel de situaţii în zona infectată şi cea tampon.

Localităţile din zona infectată sunt Budeasa Mare, Budeasa Mică, Mărăcineni, Ştefăneştii Noi, Piteşti, Geamăna, Hinţeşti, Gura Văii, Smeura, Moşoaia, Bătrâni, Ciocănăi, Slătioarele, Uiasac, Valea Ursului, Brăileni, Bascov, Frăţeşti

Zona tampon cuprinde Miceşti, Purcăreni, Colibaşi, Făgetu, Dărmăneşti, Enculeşti, Ştefăneşti, Văleni Podgoria, Viişoara, Goleşti, Bradu, Albota, Mareş, Cerbu, Păduroiu Deal, Poiana Lacului, Dealu Viilor, Băjeneşti, Băbana, Prislopu Mare, Prislopu Mic, Cotmeniţa, Dobrogostea, Vărzaru, Borleşti, Galeşeşti, Rogojina. 

În zona afectată sunt cuprinse fondurile de vânătoare: F.V. 29 Trivale, F.V. 32 Răsleţu şi F.V. 34 Mareş. Efectivele evaluate de mistreţi pe cele trei fonduri de vânătoare sunt 112. Se vor vâna integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, iar animalele vor fi neutralizate prin îngropare.
    

În total sunt active 6 focare de PPA la porci mistreţi în fondurile de vânătoare: F.V. 1 Negoiu (complexul de vânătoare din Sălătrucu), F.V. 25 Grădiştea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 7 Curtea de Argeş şi ultimul, în F.V. 29 Trivale.

Reamintim că orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

UPDATE, ora 09:40

 

Un sofer care mergea de la Băbana catre Pitesti a observat la cativa metri de strada un mistret inert. A anuntat autoritatile care au constatat ca animalul este mort si probabil a fost lovit de o masina.

Incidentul s-a petrecut în Parcul National Trivale, pe un drum care il strabate. Strada este intens circulata, dar între padure și calea de rulare nu exista niciun gard care sa opreasca animalele. Asta ii nemultumeste pe soferi.


Mistretul gasit mort era un animal matur de aproximativ 300 de kilograme, iar daca a fost lovit de o masina este imposibil sa nu fie avariata. Pana acum însa nimeni nu a reclamat incidentul, desi reprezentantii fondului de vanatoare spun ca au multe procese cu soferi care au dat peste animale si, dupa ce si-au distrus masinile, au cerut despagubiri în instanta.


Animalul mort a fost ridicat. Probe de tesut vor fi analizate pentru a se stabili daca avea sau nu cumva pesta. Daca se confirma, este posibil ca DSVSA sa instituie masuri restrictive.

 

 

S-a dat alerta în Pădurea Trivale. Un porc mistreț a fost găsit mort, principalul risc fiind prezenta pestei porcine. Fotografiile au fost realizate pe drumul care face legătura între municipiul Pitești și localitatea Băbana, în zona Grădinii Zoologice. Se pare că animalul nu ar fi lovit de o mașină și nu există sângerare, însă nu este exclusă această variantă.

CITEȘTE ȘI ... Pesta loveşte cea mai mare fermă din Argeș! 


Până în prezent, la nivelul județului au fost identificate mai multe cazuri de porci mistreți morți, dar nu și în această zonă. De exemplu, au fost înregistrate 3 focare la porci mistreţi în fondurile de vânătoare 25 Grădiştea, comuna Mihăeşti, 24 Mâzgana, comuna Vultureşti şi 18 Râul Târgului, comuna Lereşti.

Redactorii Sursata.ro l-au contactat pe directorul executiv DSVSA, Daniel Lupu, care a precizat că va trimite o echipă în teren. De asemenea, în zonă vor ajunge și reprezentanții fondului de vânătoare.

 


 

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente.  Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.