Alertă de vreme severă în România!

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu de vijelii în 11 județe. Cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei şi nord-estul Munteniei vor fi cele mai afectate regiuni, în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, avertizarea cod portocaliu a intrat în vigoare astăzi, la ora 9.00, și este valabilă până diseară, la ora 20.00.

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei şi nord-estul Munteniei vor fi intensificãri puternice ale vântului, cu viteze la rafalã în general, cuprinse între 80 şi 100 km/h şi vijelii.


Prima atenționare cod galben intră în vigoare marți la ora 9:00 și expiră la ora 23:00, anunțând în Oltenia și Transilvania, precum și în vestul și centrul Munteniei, respectiv județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în București vânt cu viteze la rafală de 55 - 65 km/h și izolat peste 70 km/h.

În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu peste 90...100 km/h.

Local, în zonele deluroase și montane, precum și în centrul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină. Aversele vor putea avea și caracter torențial, iar izolat cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp.

Cea de-a doua atenționare cod galben vizează, marți între orele 9:00 - 23:00, Moldova, Dobrogea și estul Munteniei (județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași).

Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin vijelii, intensificări ale vântului cu viteze, în general, cuprinse între 65...75 km/h, grindină, averse ce pot avea și caracter torențial și descărcări electrice.

Sursa: observatornews.ro