ALERTĂ! Caniculă până duminică! La ce riscuri este expus organismul?

Meteorologii anunță patru zile de caniculă în toată țara. În cursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică valul de căldură se va extinde, iar în orele amiezilor disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade, mai ridicate, spre 35…37 de grade, joi (8 august) local în sudul și estul țării, vineri și sâmbătă (9 și 10 august) pe arii restrânse în sud, iar duminică (11 august) în toate zonele de câmpie și podiș.      


Indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi, în regiunile din jumătatea de sud a țării și pe arii mai restrânse în restul teritoriului. În intervalul menționat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, în jurul a 20 de grade, mai ales în Câmpia Română, pe litoral și în Dealurile de Vest.

 

 


Canicula: la ce riscuri este expus organismul?

Organismul uman se va stradui sa mentina o temperatura de baza de aproximativ 37.5 grade Celsius indiferent de imprejurarile in care se afla, adica fie ca este vorba despre un mediu foarte rece, fie despre un mediu foarte cald.

Temperatura de 37.5 grade Celsius este temperatura optima la care au evoluat oamenii, astfel incat corpul incearca sa o pastreze in permanenta. Totusi, pe masura ce temperatura mediului exterior creste, corpul trebuie sa munceasca mult mai mult pentru a mentine o valoare optima a temperaturii sale.

Asadar, pentru acest lucru se vor realiza anumite procese inconstiente, precum dilatarea vaselor de sange de la nivel superficial, astfel incat sa se poata pierde caldura, inclusiv prin transpiratie. Pe masura ce transpiratia se evapora, caldura paraseste treptat corpul prin piele.

Manifestari asociate caniculei:
- vertij;
- confuzie;
- lesin;
- greata;
- crampe musculare;
- dureri de cap;
- transpiratii abundente;
- fatigabilitate.

 

 

 

 

Masuri de prim ajutor


Populatia trebuie instruita cu privire la masurile de ajutor pe care sa le acorde in momentul in care o persoana sufera de epuizare termica. In general, daca racirea persoanei afectate poate fi realizata in 30 de minute, situatia nu este grava. Sfaturile expertilor in aceasta situatie includ:

- mutarea persoanei afectate intr-un loc racoros;
- asezarea acesteia in decubit dorsal si cu picioarele usor ridicate;
- oferirea persoanei in cauza a unei cantitati mari de lichide, in special apa, astfel incat sa se poata hidrata corespunzator;
- racirea persoanei afectate prin pulverizare sau clatire cu apa rece, dar si ventilarea acesteia cu diferite obiecte, de exemplu cu un evantai. Pachetele cu gheata sunt si ele utile si pot fi asezate la nivelul axilelor sau a gatului.

Daca aceste metode nu functioneaza, iar victima nu isi revine in aproximativ 30 de minute, asistenta medicala de urgenta trebuie solicitata cand mai rapid. Corpurile persoanelor afectate sever isi pot inceta procesul de transpiratie, chiar daca temperatura este ridicata. Astfel, temperatura persoanei in cauza poate depasi 40 de grade Celsius, instalandu-se convulsiile si pierderea starii de constienta.

Epuizarea termica ridica semnificativ riscul de accident vascular cerebral, situatie ce poate reprezinta o urgenta medicala. Persoanele care dezvolta accident vascular cerebral din cauza expunerii la temperaturi inalte au un risc ridicat de deces, deoarece rinichii si inima pot ceda ca urmare a leziunilor cerebrale.

 

 

 


Efectele medicamentelor


Impactul caldurii asupra organismului poate fi influentat de urmarea unor anumite tratamente medicamentoase. Totusi, tratamentele recomandate de medic nu trebuie intrerupte fara acordul acestuia.

Diureticele cresc cantitatea de apa pe care corpul o elimina. Aceste medicamente sunt folosite in cazul mai multor afectiuni, inclusiv in boli cardiace sau neurologice. La temperaturi ridicate, acestea cresc pericolele asociate dezechilibrelor hidro-electrolitice.

Antihipertensivele reprezinta o categorie de medicamente ce au ca scop reducerea tensiunii arteriale. Combinatia dintre scaderea tensiunii produse de aceste medicamente si cea produsa de caldura poate fi periculoasa. Acelasi efect il pot avea si unele medicamente indicate pentru pacientii cu boala Parkinson, dar si boala Parkinson in sine.

Anumite medicamente destinate persoanelor cu epilepsie pot duce la blocarea procesului de transpiratie, ingreunand astfel racirea organismului. De asemenea, litiul si statinele pot avea o concentratie mai mare in sange atunci cand exista pierderi prea mari de lichide. In acest mod, aceste medicamente pot produce complicatii suplimentare.

 

 

 

 

Prevenirea efectelor daunatoare


Pentru a evita efectele daunatoare ale caldurii asupra organismului, se recomanda urmatoarele:

- evitarea expunerii directe la soare sau la medii foarte calde;
- protejarea cu umbrele, palarii, esarfe etc.;
- hidratarea optima si racorirea frecventa a corpului;
- purtarea de haine adecvate vremii;
- evitarea plimbarilor sau activitatilor intense in medii foarte calde;
- evitarea alcoolului, deoarece acesta poate duce la deshidratare;
- adoptarea unui plan de odihna eficient.

Sursa: sfatulmedicului.ro