Alegerile parlamentare vor fi organizate în condiții speciale

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la ședința de Guvern, unde a anunțat noi măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus și a făcut precizări cu privire la modul în care se vor desfășura alegerile parlamentare, programate pe 6 decembrie. 

"Începe campania electorală, va fi în condiții speciale și stricte. Urmează votul, vă invit să vă implicați total să garantați organizarea în condiții de maximă singuranță a alegerilor parlamentare, domnule premier. E posibil, am dovedit-o la alegerile locale", a spus Iohannis, aflat la masa Guvernului, alături de prim-ministrul Ludovic Orban. 

Șeful statului a dat exemplul Statelor Unite și a precizat că națiunile puternice țin la alegeri democratice, iar România este o națiune puternică.

"Există discuții publice despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar, democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și se garantează prin alegeri libere. Națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA, să ne uităm la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri în condiții de criză. În SUA sunt 100.000 de îmbolnăviri zilnice, au avut totuși prezența record. Au fost toți disciplinați, cu mască, au mers și au ales. În Statele Unite s-au organizat alegeri în 1944, în plin război. Așa trebuie în democrație, așa fac națiunile puternice, și națiunea română este una puternică. Vom trece împreună prin această criză", a conchis președintele. 

Klaus Iohannis a anunțat carantină parțială în România

Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri stricte de restricție care ar urma să intre în vigoare în perioada următoare. Președintele a anunțat că circulația pe timpul nopții va fi interzisă, măștile vor fi obligatorii peste tot, în toată țara, târgurile și piețele vor fi închise, iar școlile vor trece toate în online.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că măsurile vor intra în vigoare de luni.


Sursa: digi24.ro