Alarmant! În 2019 - 475 de proaspete mămici din Argeș erau minore | Sursa Ta

România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la numărul de mame minore. În 2019, conform ultimelor date, s-au înregistrat 475 de nașteri ale unor mame sub 18 ani și chiar sub 14 ani, iar în prezent figurează în plată 65 de mămici care nu au vârsta majoratului. Informațiile ne-au fost aduse la cunoștință de către Roxana Popa, președintele Organizației Femeilor Liberale Pitești, în cadrul evenimentului „Mamele minore sau copii care fac copii”.

► „Este un subiect important pentru societate și o dezbatere care are în centru educația de care au mare nevoie adolescenții pentru a preveni sarcini nedorite urmate de abandon școlar și izolare socială. Ne dorim să atragem atenția instituțiilor și societății asupra acestei situații extraordinar de sensibile și să împingem lucrurile spre legislativ pentru a schimba ceva în Legea 45 care stabilește o singură oră pe semestru pentru elevi vizavi de educație sanitară.”, ne-a declarat președinta OFL Pitești, Roxana Popa. 

 


Faptul că sexul este un subiect tabu face ca și acea oră de educație pentru sănătate, și așa opțională, să nu fie parcursă. Profesorii preferă să treacă peste ea, să îi pună pe elevi să copieze, decât să discute liber, tocmai pentru disconfortul pe care îl simt în a dezbate o asemenea temă. Carențele pe acest segment sunt devastatoare pentru copilele care se trezesc că au rămas însărcinate și toată viața lor este schimbată, sunt stigmatizate și abandonate.

►  „Problema mamelor minore este o realitate, cel mai mult se regăsește acest fenomen în comunitățile sărace. În planul-cadru, de la clasa a II-a până la a XII-a, se studiază disciplina educație pentru sănătate, dar este opțional. Au fost dezbateri pentru planurile-cadru și s-au făcut propuneri ca această disciplină să devină obligatorie!”, a declarat inspectorul școlar Georgeta Petre.

Pe această temă, trăgând semnale de alarmă ce trebuie să ajungă și la urechile decidenților, au mai luat cuvântul psihoterapeuții Violeta Popa și Augustina Ene.