TOPUL ȘCOLILOR DIN PITEȘTI!

 Vineri, 30 iunie, s-au afişat rezultatele finale, după contestaţii, ale evaluării naţionale, în urma căruia 17 copii din Argeş au reuşit să ia 10 la ambele materii. Emoţiile nu s-au terminat însă pentru că urmează admiterea, notele obţinute la examenul scris contând, pentru prima dată în istoria învăţământului, în proporţie de 80%. Sesiunea 2017 a mai consemnat şi o altă premieră, în sensul că de anul acesta contestaţiile au fost admise indiferent de nota obţinută la recorectare, dispărând regula pragului de 0,5 puncte. Astfel, dacă la reevaluare o lucrare a primit 5 sutimi în plus sau în minus, a rămas definitivă nota obţinută după contestaţii.

De ani de zile, au tot existat voci care au cerut revenirea la admiterea la liceu doar pe bază de examen, aşa cum era înainte, principalul argument fiind acela că în unele şcoli notele mari se dau cu mult prea mare uşurinţă. Aşa se face că, treptat, ponderea examenului scris a crescut. Notele obţinute la admiterea la liceu reprezintă pentru mulţi dintre părinţi unul dintre principalele criterii în funcţie de care aleg şcolile la care să-şi trimită copiii, catalogate din acest punct de vedere drept şcoli bune şi şcoli mai puţin bune. În urma calculării mediilor obţinute la evaluarea naţională de către promoţia 2017 a claselor a VIII-a, pe fiecare unitate de învăţământ, „Ancheta” a realizat un top al şcolilor din Piteşti.

„Zinca” - din nou cele mai mari note din judeţ

Cele mai mari note din întreg judeţul le-au obţinut cei 31 de absolvenţi ai clasei de gimnaziu din cadrul Colegiului Naţional „Zinca Golescu”. Clasa de la „Zinca” este considerată o clasă a elitelor, pentru a fi admişi aici elevii fiind nevoiţi să susţină un examen înainte de clasa a V-a. Astfel, această clasă de gimnaziu ajunge să adune unii dintre cei mai buni copii din Piteşti, după ce aceştia termină ciclul primar la alte şcoli din oraş.

Anul acesta, media la evaluarea naţională a Colegiului Naţional „Zinca Golescu” a fost 9,38, nu mai puţin de 25 de elevi obţinând medii peste 9 - ceea ce reprezintă 80% dintre elevi. Şi la capitolul medii de 10, „Zinca” domină, dacă luăm în calcul numărul de note maxime obţinute raportat la cel de elevi - 2 din 31, reprezentând 6,5%.

Topul şcolilor din Piteşti în funcţie de mediile finale de la evaluarea naţională este deschis de Şcoala „Ion Pillat”. Fosta Şcoală 3 detronează astfel Şcoala „Nicolae Iorga” (Nr. 5), care anul trecut o depăşea cu 12 sutimi, dar care în 2017 cade pe locul al treilea, fiind surclasată şi de Şcoala „Traian” (Nr. 4). Cele cinci şcoli aflate pe primele locuri anul acesta sunt aceleaşi care împărţeau şi anul trecut topul celor mai bune rezultate la evaluarea naţională, însă într-o altă ordine.

Continuă să provoace o surpriză plăcută singura şcoală privată din Piteşti, care anul trecut chiar a avut un elev cu 10 pe linie. Anul acesta, cei 8 absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale de Excelenţă „Sfânta Muceniţă Filoteea” au obţinut o medie de 8,84 la Evaluarea Naţională, jumătate dintre ei având medii peste 9.

Cel mai... cea mai...

Faţă de sesiunea de anul trecut, cea mai spectaculoasă creştere figurează în dreptul Şcolii „Marin Preda”, care de pe poziţia a 16-a în ierarhia rezultatelor la evaluarea naţională, a urcat pe locul al șaselea, media sa sărind de la 7,28 în 2016 la 8,14 anul acesta. Această unitate din învăţământ a traversat, la un moment dat, o perioadă destul de sensibilă, cu multe scandaluri care au afectat imaginea şcolii. De câţiva ani însă fosta Şcoală 10 este pe un trend ascendent, iar rezultatele iată că se văd.

La polul opus, sunt şcoli care rămân în zona neagră a clasamentului, mediile acestora fiind chiar şi cu 2,5 puncte mai mici decât ale celor din primul eşalon. În condiţiile în care vorbim despre şcoli din acelaşi oraş, cărora li se pun la dispoziţie aceleaşi pârghii de dezvoltare, diferenţele între anumite şcoli sunt nejustificat de mari. Părinţii şi elevii spun că, în acest caz, profesorii sunt cei care fac diferenţa, opinie împărtăşită şi de către inspectorul general, Dumitru Tudosoiu. Dacă un profesor predă, să spunem, la trei clase şi la toate aceste clase rezultatele sunt nesatisfăcătoare, înseamnă că metodele sale de predare nu sunt cele mai potrivite. Degeaba stăpâneşti bine materia dacă după ce ţi-ai predat lecţia, îţi iei catalogul sub braţ şi ieşi din clasă, fără să verifici dacă noţiunile au şi fost receptate. Astfel de diferenţe între şcoli nu sunt normale, dar - din păcate - ele există”, ne-a declarat inspectorul general.  

Cele mai multe medii de 10 au fost obţinute la Şcoala „Mircea cel Bătrân”, rezultat care însă nu surprinde, ţinând cont că este şi şcoala cu cel mai mare număr de elevi care au terminat clasa a VIII-a, nu mai puţin de 149.

Sesiunea 2017 a evaluării naţionale a consemnat şi un record negativ. Astfel, la fosta Şcoală Nr. 9, din cei 19 absolvenţi de-a VIII-a, cinci au chiulit la examen, rezultând astfel şi cel mai mare procent de absenteism din municipiu - peste un sfert!

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta