AICI AM AJUNS! Oncologia din Argeș a sistat complet internările!

CRIZĂ în tratarea bolnavilor de cancer din județul nostru! Nu se mai pot face gărzi, iar după 6 concursuri organizate nu s-a prezentat nici măcar un medic!

Situație critică la Spitalul de Oncologie Pitești, după ce conducerea unității a anunțat că  sistează internările pe fondul lipsei de medici. Astfel, problema care macină sistemul de sănătate argeșean (și românesc, în general) și anume faptul spitalele noastre nu mai au cadre specializate, lovește în sânul uneia dintre cele mai  sensibile unități din județ: cea dedicată bolnavilor de cancer.

Activitatea medicală din Secția Oncologie se modifică după cum urmează:

SE SUSPENDĂ internările în regim de spitalizare continuă
SE SUSPENDĂ linia de gardă organizată în specialitatea oncologică”

Acesta este anunțul făcut public pe site-ul SJU, cu mențiunea că situația va dura până la data de 1 octombrie 2017. În perioada aceasta, se arată în același anunț, activitatea medicală din secția Oncologie se desfășoară în regim de spitalizare de zi.

Pentru a susține programul de internare continuă, Oncologia ar avea nevoie de minim 4 medici, având în vedere că acest program presupune și gărzi de noapte. La ora actuală, spitalul piteștean a mai rămas doar cu 2 medici, ceea ce face imposibilă menținerea activității secției cu gărzi, cu persoane internate peste noapte și, implicit, pe durate medii sau lungi de timp.

De un an, de când sunt scoase posturile vacante, au fost organizate  6 concursuri la care nu s-a prezentat nimeni. Abia acum, la următoarea serie, maine, 26 iulie, există un candidat care s-a arătat interesat și care - speră administratorii spitalului – se va prezenta și va trece de examen. Până în prezent, cu chiu cu vai, doctorii lipsă au fost supliniți de colegi specializați în medicină internă, dar, dată fiind perioada de concedii, până și această soluție de avarie s-a evaporat.

Așa se face că bolnavii de cancer nu se mai pot interna la Oncologie. Merg pe spitalizare de zi, fac ședințele de chimioterapie și pleacă fiecare unde poate.

Problema lovește desigur, cel mai rău, în bolnavii din afara Piteștiului pentru care nu există soluții de internare decat dacă mai au cumva și o altă patologie asociată celei oncologice. Cu alte cuvinte, dacă omul – în afară de cancer – mai are o complicație, atunci el este internat la secția medicală de care ține respectiva boală asociată (medicină internă,  urologie, gastroenterologie, PNF etc). Dacă nu are, face cura de chimio și pleacă acasă. Pentru cei din terioriu aflați într-o stare avansată a bolii, se intervine cu ambulanța pentru administrarea tratamentului.

17.000 de argeșeni sunt înregistrați în evidențele de la Oncologie ca având această patologie. Doar în primele trei luni ale anului 2017 au fost operate 844 de internări, din care 357 in regim de spitalizare continuă. Un medic (din cei doi) a ajuns în punctul în care vede și câte 70 de pacienți/zi și lucrează ture duble, până la epuizare.

Mai tragic este că, în tabloul național, Argeșul nu stă chiar rău. Sunt spitale de oncologie în alte județe care pur și simplu și-au închis activitatea, rămânând fără niciun medic. Migrarea specialiștilor produși de școala românescă  spre spitalele din afara țării, înclinația lor către centre private sau către centrele mari, de excelență, cum este Fundeniul, lasă unitățile din terioriu total descoperite. Eforturile de a atrage măcar un medic în plus se dovedesc muncă de Sisif dacă ne raportăm la ultimele 6 concursuri la care nu s-a prezentat absolut nimeni.

În spatele cifrelor, al statisticilor și al acestui fenomen despre care citim regulat, și anume plecare medicilor din România, stau astăzi mii de oameni cu boli grave, cu afecțiuni fizice și psihice rezultate ca urmare a diagnostiului de cancer, oameni  a căror asistență medicală nu mai poate fi asigurată, demult, în mod corespunzător, de către statul român.

CITESTE SI.... Jumulește asta! A amenințat o polițistă cu moartea și l-a luat Parchetul!