Ai poze sau reclame pe geamurile mașinii? Riști o amendă uriașă

Amenzi uriașe pentru șoferii care își lipesc afișe sau reclame pe geamurile mașinilor. Codul Rutier din România prevede ca astfel de contravenții sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte. Drept urmare, șoferii care și-au colantat mașinile și au acoperit geamurile, fie ele laterale, parbriz sau lunetă, riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Potrivit Codului Rutier, amenzile se aplică doar în cazul în care accesoriile reduc, prin număru sau dimensiuni, vizibilitatea șoferului. Legislaţia rutieră în vigoare arată că 'aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea' reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni. Clasa a IV-a de sancţiuni prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între nouă şi 20 de puncte-amendă.

 

 

Amenzi uriașe pentru fotografii puse în parbriz

Având în vedere că punctul-amendă are o valoare de 145 de lei, persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafaţa geamurilor sau în dreptul acestora pot fi amendate cu sume curpinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

În afară de afișe sau reclame aplicate pe mașini, Codul Rutier prevede și alte obiecte care pot afecta vizibilitatea șoferului. Acestea pot fi odorizante, carnete de notiţe, diverse obiecte religioase (icoane şi cruciuliţe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate şi altele, dar şi vinietele sau abţibilduri 'colecţionate' pe marginea parbrizului.
Alte obiecte care reduc vizibilitatea şoferului sau a pasagerilor şi pentru care ar putea fi sancţionaţi conducătorii auto sunt pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuţi în nefiinţă, pe care anumiţi şoferi le lipesc pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă.

De asemenea, reprezintă contravenţie şi este sancţionată tot cu amendă de până la 2.900 de lei şi 'aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale', fără autorizație de la Registrul Auto Român.

Sursa: observator.tv