Ai cruciulițe și icoane în parbriz? Riști amenzi usturătoare

Șoferii care își agață accesorii pe oglinda retrovizoare sau le pune pe bordul mașinii pot risca amenzi cuprinse între 1.300 de lei și 2.900 de lei, dat fiind faptul că acestea obtrucționează vederea și pot duce la producerea accidentelor rutiere.

Art. 102, alin. 36 din Codul Rutier prevede: "Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda: Aplicarea de afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare".

Mai mult decât atât, șoferilor li se reține certificatul de înmatriculare: "De asemenea, se retine certificatul de inmatriculare si se elibereaza o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile. Recomandam tuturor sa nu monteze astfel de dispozitive sau de afise care sa estompeze vizibilitatea intrucat se pun in pericol atat pe ei, cat si pe ceilalti conducatori auto", a declarat Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane, pentru TVR.

Conform statisticilor Poliției Rutiere, de la începutul anului 2018, 142 de români au plătit pentru că aveau accesorii care le obturau vederea.