Află cum sunt organizate spitalele din Argeș pentru COVID-19. Unde trebuie să mergi

Află cum sunt organizate spitalele din Argeș pentru COVID-19. Unde trebuie să mergi

Președintele CJ, doctor Dan Manu: „Nu avem timp să pierdem timp!”

Intrarea României în scenariul 3 al epidemiei de coronavirus a determinat o reorganizare de urgență a sistemului medical din județ, un sistem coordonat (în mod norocos, dacă se poate spune așa) de medicul Dan Manu, președintele Consiliului Județean. Conexiunile solide ale președintelui cu lumea medicală din România și capacitatea domniei sale de a percepe rapid în aceste zile fenomenele și necesitățile din domeniul pe care a picat povara salvării vieților celor depistați pozitiv, au permis implementarea mult mai rapidă a unor măsuri menite să reglementeze clar modul în care spitalele din Argeș vor proceda în criza medicală care se anunță. Iată cum arată situația la închiderea ediției noastre: 

Spitalul de boli infecțioase devine centrul de comandă pentru cazurile de coronavirus

Bucureștiul nu va mai primi, cel mai probabil, începând din această săptămână, cazurile din teritoriu. „Matei Balș” este deja la capacitate maximă. Se trece la gestionarea integrală – de la diagnostic la tratament – în fiecare județ.

------------------------------------
„Într-un viitor foarte apropiat, trebuie să fim în măsură să gestionam noi întregul fenomen, de la identificarea virusului până la asistența medicală totală.“ – președinte CJ Argeș, doctor Dan Manu.
------------------------------------

Săptămâna trecută și în weekend, autoritățile s-au focusat pe transformarea Secției de Boli Infecțioase (secție funcțională în complexul Spitalului „N. Bălcescu” din Pitești) în viitorul centru de comandă al gestionării luptei medicale cu virsul COVID -19. 
Astfel, toți pacienții care se aflau internați aici cu alte patologii au fost mutați într-un pavilion separat, întreaga unitate medicală fiind golită și rezervată exclusiv primirii și tratării argeșenilor care ar putea să fie declarați infectați în perioada următoare. Secția - în care s-au transformat inclusiv anumite birouri în saloane - poate asigura câteva zeci de paturi (50-60, în funcție de organizare).

În curtea exterioară, au fost aduse și conectate la utilități două containere care vor avea următorul scop: unul va asigura consultarea pacienților, iar cel de-al doilea se va transforma într-o secție de radiologie mobilă (va permite realizarea radiografiilor și developarea/citirea rezultatelor în cameră obscură). Cu alte cuvinte, toți cei suspecți vor fi consultați în primul container. În cazul celor care prezintă tulburări de respirație și care necesită radiografie, aceștia nu vor mai fi plimbați la Spitalul Județean (sporind inutil riscul de infectare a personalului, pacienților și aparatelor de acolo), ci vor fi investigați radiologic în cel de-al doilea container. În funcție de situație, cazurile sunt direcționate pentru tratament la domiciliu (cazuri ușoare), internare în secția de infecțioase (cazuri mai grave, fără riscuri morbide) și, în cel mai negru scenariu, către ATI-ul Spitalului Județean (cazurile foarte grave, care necesită suport vital prin aparate). 

La Spitalul Județean, în prima fază, se va folosi doar ATI-ul


În ceea ce privește Spitalul Județean, acesta trebuie „protejat” pe termen cât mai lung și la modul cel mai strașnic de pătrunderea virusului, întrucât deservește toate urgențele medicale ale județului. Singura secție care - în această fază a scenariului - poate fi folosită pentru COVID 19 este cea de Terapie Intensivă (pentru cazurile foarte grave), dar și aceasta prin utilizarea unor protocoale și trasee foarte clar stabilite, pentru a izola pacienții din sfera COVID de celelalte cazuri specifice ATI. Soluția o reprezintă Spitalul Județean din două motive: are aparatele necesare pentru terapie intensivă și permite echipe interdisciplinare, mai ales că -din nefericire - cazurile care necesită asistență de gen sunt ale oamenilor mai în vârstă, care au și alte boli (cardio, diabet, hepatice). 

-------------------------------------------
Conducerea Consiliului Județean declară că ATI-ul poate asigura, cel puțin pentru moment, un număr suficient de paturi și aparate. 
---------------------------------------------------

Tot la Spitalul Județean - de data aceasta la Primire Urgențe (UPU) - pentru a preveni amestecul potențialilor purtători ai virusului cu ceilalți pacienți, săptămâna trecută s-a stabilit un traseu clar de filtrare a urgențelor. O astfel de măsură a devenit imperativă  după un caz tulburător petrecut miercuri seară la UPU când - fără ca personalul să fie anunțat sau pregătit - s-a înregistrat aducerea cu Ambulanța, consultarea și decesul unui șofer de TIR care prezenta probleme pulmonare și care călătorise recent în afara țării. Suspiciunea că acesta ar fi fost  purtător al virusului a încremenit întreaga unitate, consecințele fiind greu de estimat. Din fericire, testul recoltat de la bărbatul care a decedat s-a întors negativ.

Cazul în sine a arătat însă cât de vulnerabil este sistemul și a impus stabilirea de urgență a unui nou mod de lucru. Conform noilor reguli, implementate cu avizul DSP-ului și, punctual, al epidemiologului-șef Adrian Stoica, în curtea Spitalului Județean, se va face un pretriaj. Pacienții cu alte urgențe decât cele virale (gripă sau COVID 19) vor avea, după acest pretriaj, propriul traseu în spital, iar cei din sfera infecțiilor virale vor pleca spre Spitalul „Bălcescu”. Este foarte important să nu se întâlnească unii cu alții. 

Moralul medicilor – bun, echipamentele medicale suficiente pentru 10 zile


Președintele Consiliului Județean a discutat toată săptămâna trecută cu medicii care vor fi implicați în gestionarea acestei situații și declară că aceștia au un moral bun, că sunt mobilizați și pregătiți sufletește pentru ce va să vină. De asemenea, o echipă de medici (specialiști în terapie intensivă și boli infecțioase) a vizitat săptămana trecută - cu ajutorul profesorului Adrian Streinu Cercel -  Terapia Intensivă de la „Matei Balș”, pentru a înțelege la fața locului cum sunt gestionate cazurile în centrul de comandă de la București. 


----------------------------------------
În Capitală, medicii și personalul sanitar au primit deja dispoziții să vină la serviciu cu bagaje, pregătiți să rămână la locul de muncă pe termen nedeterminat. Dincolo de faptul că vor trăi efectiv în spitale, aceștia vor fi la rândul lor carantinați după finalizarea întregii probleme.
------------------------------------------------

În acest moment, în Spitalul Județean, există combinezoane speciale care pot fi înlocuite, dacă se epuizează, cu halate și măști chirurgicale.

„Momentan, avem echipamente de protecție pentru 10-11 zile. Din ce am constatat, fluxul de solicitare-recepție a unor noi echipamente durează 3-4 zile. Vom mai cere un val la începutul acestei săptămâni. Desigur, dacă există interes și voință în realizarea de donații, acestea sunt bine-venite, dar deocamdată nimeni nu a dat vreun semn.”, declară președintele CJ Argeș. 

 


Toate celelalte spitale din județul Argeș sunt obligate să își amenajaze și să organizeze zone de consultare și izolare. Persoanele care se prezintă la unitățile din Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni, Costești etc. prezentând simptome specifice COVID 19 vor fi testate și ținute în aceste zone de izolare până la venirea rezultatelor. Dacă acestea sunt pozitive, pacienții vor pleca direct din izolare către Spitalul de Boli Infecțioase din Pitești. 

Săptămâna aceasta se rezolvă problema aparatului de testare


Tot mai multe autorități și spitale județene s-au preocupat în ultima perioadă de achiziționarea unor aparate proprii de testare pentru COVID-19. Rezultatele pentru probele trimise la „Balș” vin, în mod natural, cu întârzieri din ce în ce mai mari și se așteaptă o aglomerare și mai gravă a situației. În aceste condiții, se impune ca fiecare județ să poate efectua propriile analize.

Astfel, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, care a avut loc marți, 17 martie, a fost aprobată alocarea    sumei  de 550  mii  lei  pentru  achiziționarea unui sistem real – time PCR și kit-ul pentru detecția COVID-19 (coronavirus). De asemenea, la invitația președintelui Dan Manu, la Consiliului Județean Argeș a avut loc o discuție tehnică la care au participat și prefectul Emanuel Soare și primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, cu reprezentanți ai DSP Argeș, institutelor și direcțiilor care au în dotare, fiecare pe profilul său, aparatură de microbiologie moleculară. Pe lângă stabilirea și identificarea acestor dotări tehnice s-a avut în vedere și identificarea unor specialiști care ar putea lucra pe aparatura de depistare a coronavirusului, aparatură care este așteptată în județul nostru. În plus, s-a stabilit ca în cursul zilei de mâine o delegație de la Argeș să meargă la Institutul "Matei Balș" pentru a vedea modul în care se lucrează acolo și pentru a purta dialoguri cu specialiștii institutului din București.
 


Clinicile private nu deţin kituri de testare pentru coronavirus


După ce pe piaţă au apărut zvonuri potrivit cărora anumite clinici efectuează testare pentru depistarea infecţiei cu coronavirus, am luat legătura cu trei astfel de unităţi medicale private din Argeş. Astfel, Synevo, Medas şi Muntenia Hospital au infirmat această informaţie. În momentul de faţă, testarea pentru depistarea coronavirus se face doar în 7 centre de stat din ţară, mai precis la Institutul „Matei Balș” din Capitală şi la spitale din Bucureşti, Timișoara, Cluj, Iași, Craiova şi Constanța. Testările nu se fac la liber, ci doar în urma unor recomandări ale unui medic de specialitate. 
 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta