Afacerea containerelor îngropate pute a DNA!

Constatările de la faţa locului:


# prin betonul impermeabil (impermeabil doar în acte, conform evidenţelor), se infiltrează apa;
# din 67 de containere 64 plutesc în apă de diferite dimensiuni, de la 20 cm la 1 m;
# s-au dat nişte găuri, numite cepuri, ca să se evacueze apa, lucru inadmisibil în cazul acestor cuve, pentru că ar trebui complet uscate. Scurgerea apei contaminate ar însemna o poluare masivă!
# macaraua care ridică containerele nu se prinde instantaneu de capătul containerului, aşa cum ar fi trebuit;
# operaţiunea de ridicare a containerului a durat circa 5-6 minute, în condiţiile în care la semnarea recepţiei s-a consemnat că procedura durează 118 secunde.

CITEȘTE ȘI ... S-au cumpărat 1,4 milioane măşti pentru elevii argeşeni şi 20.000 litri dezinfectant

Noua conducere a Primăriei Piteşti a chemat presa în teren pentru a face publice neregulile pe care le-a depistat la unele proiecte de lucrări moştenite de la vechea administraţie publică locală. Edilul Gentea s-a arătat revoltat de ceea ce a găsit în cuvele containerelor îngropate, descoperind de ce nu pot fi date în folosinţă, deşi sunt gata de două luni. Prezenţi la platforma din cartierul Craiovei, am putut observa cum containerul este încărcat cu apă, apă aflată într-o cantitate uriaşă în cuva betonată, care adăposteşte pubelele de gunoi. După cum ne-a mărturisit primarul Cristian Gentea, dar şi consilierul său personal Cristi Dumitru, această apă nu ar fi trebuit să existe sub nicio formă. Constructorul avea obligaţia de a utiliza în realizarea chesoanelor beton impermeabil, iar spaţiul respectiv să fie complet uscat.

„Am solicitat să facem un control la toate containerele, iar la 64 dintre ele, din 67, se întâmplă ce vedeţi aici. Înăuntru este foarte multă apă. Constructorul băjbâie când îi cerem să explice de ce se întâmplă acest lucru. Înţeleg că în acest cheson, într-un colţ, sunt nişte cepuri, ce nu ar trebui să existe fiind beton impermeabil. Mi-au spus că vor veni cu o soluţie să ermetizeze cuva, dar nu s-a făcut nimic. Avem garanţie la ele şi firma a spus că va interveni la toate. Sunt containere deja defecte, au spus că le schimbă pe toate. Vinerea trecută (n. r. 8 ianuarie) au spus că le trebuie o săptămână să repare şi nu au mişcat nimic, au apărut doar când au aflat că o să chem presa.”, ne-a declarat Cristian Gentea. 


Nici cu maşina de ridicat nu a mers totul conform planului şi obligaţiilor din caietul de sarcini.

„Văd că sunt probleme şi cu softul, nu se încadrează în timpii asumaţi, probabil şi din cauza greutăţii, nu s-a conectat direct la container. Ar trebui ca procedura să dureze 118 secunde, nu 5-6 minute ca acum. Probabil din cauza greutăţii apei nu poate ridica. Trebuie să aştepte să se mai scurgă apa, pentru că maşina e setată pe o anumită masă. E multă apă şi de aceea se şi întârzie. Asta ar presupune şi costuri suplimentare de operare”, a mai adăugat Cristia Gentea.

Nici operatorul de pe maşină nu s-a descurcat foarte bine, deşi procesul este automat şi nu are nevoie de ghidarea umană, cel puţin în teorie. 

 

Fenomen natural rar într-o lucrare plătită de Primăria Pitești cu circa 1 milion euro:
Plouă în draci prin betonul impermeabil din jurul containerelor îngropate!

 


„Nu accept soluţia propusă de ei!”


Cristian Gentea a mai adăugat că nu este sub nicio formă de acord cu soluţia propusă de Pop Industry, de a acoperi cepurile.

„Chesoanele trebuiau realizate din beton impermeabil, folosit din construcţie, nu să facem acum ajustări.”

CITEȘTE ȘI ... Jean Dumitraşcu a cedat la presiunile Sindicatului Filarmonicii. Şi-a depus demisia!


 Executantul, Pop Industry, va avea calificativ negativ de la Piteşti


Lucrarea de pomină este executată de către o societate din Slatina, Pop Industry, şi este prima de acest fel din portofoliul său. Experienţa însă nu este una reuşită. Conform contractului semnat între Primăria Piteşti şi Pop Industry, contractul se ridică la circa 1 milion de euro. Edilul Gentea a declarat că a cerut colegilor din Primărie să caute o cale legală pentru a împiedica asemenea firme să mai vină la licitaţii şi să păcălească şi alte primării. 

CITEȘTE ȘI ... Cel mai iubit pediatru din Argeș a trecut prin momente critice!


 Se lasă cu sesizări penale


Se pare că nu doar primarul actual are nemulţumiri vizavi de proiectul de 1 milion de euro care se dovedeşte inutilizabil. Conform informaţiilor noastre, vor veni reacţii şi din partea unor ofertanţi, care nu au putut concura cu preţul oferit de Pop Industry, pentru că ei au prins şi betonul impermeabil, şi instructajul personalului pe cheltuiala lor şi multe altele care sunt specificate în caietul de sarcini şi a căror lipsă va fi descoperită, probabil, în timp. Aceştia ar urma, dacă nu au făcut-o deja, să se adreseze organelor competente şi să sesizeze bubele din execuţia proiectului. Descoperirile de acum ne-au făcut să mergem un pic în urmă, la debutul acestui proiect. Spre surprinderea noastră, pentru containerele îngropate s-au organizat două licitaţii. Una a fost în 2017, câştigată tot de Pop Industry şi Grădinariu Import Export. Deşi aceştia nu au putut respecta cerinţele caietului de sarcini, licitaţia a fost anulată de către Primăria Piteşti, pentru „vicii grave”. La un an distanţă, în 2018, s-a organizat o nouă licitaţie pentru achiziţia a 67 de containere îngropate şi un utilaj de ridicare a lor. Pop Industry, ca lider de asociere, a câştigat contractul, fiind la concurenţă cu alte două companii, respectiv Iridex şi European Waste Tehnology. Iridex chiar a contestat rezultatul licitaţiei, însă a pierdut în instanţă. 

 

Abia după ce a anunţat că aduce presa, constructorul s-a mobilizat ca să remedieze disfuncţionalităţile.
 

 

Preluare: saptamanalul ancheta