Afacerea căpşunilor cultivate pe pat de paie. Cât câştigă anual un român?

Ionel Zamfir, un agricultor în vârstă de 50 de ani din localitatea dâmboviţeană Băleni, a moştenit hectare întregi de la părinţii săi, pe care a cultivat cartofi, porumb, precum şi legume. În urmă cu patru ani, a luat iniţiativa de a-şi diversifica oferta, cu o cultură necunoscută în zonă. Astfel, a devenit singurul producător de căpşuni între agricultorii din comuna de baştină. Agricultorul susţine că fructele de sezon îi aduc profit frumuşel, în raport cu investiţia şi cu forţa de muncă.
Ionel Zamfir a venit, totuşi, cu un pas în plus comparativ cu producătorii obişnuiţi ai fructelor de pământ. A găsit pe internet că un pat de paie strecurat sub plante va feri fructul rezultat atât de murdărie, cât şi de eventuala putrezire cauzată de surplusul de apă.


A vorbit cu mai mulţi specialişti în domeniu şi s-a hotărât să pună în practică metoda.
Investiţia totală făcută iniţial de agricultor s-a ridicat la 6.000 de euro pentru o cultură întinsă pe ceva mai mult de 1 hectar, fără a pune la socoteală munca fizică, făcută strict de membrii familiei.
Agricultorul a descoperit, în căutarile sale pe Google, că producătorii din străinătate folosesc baloţi de paie înalţi de până la jumătate de metru drept „pat“ pentru căpşuni. Metoda este recomandată, în plus, pentru spaţiile betonate sau locurile în care pământul nu este suficient de bogat pentru o recoltă mare.
Pentru că investiţia ar fi fost prea mare dacă ar fi fost să urmeze „reţeta“ originală, agricultorul a decis să folosească un strat de paie înalt de câţiva centimetri, pe care îl schimbă anual.

Producţia anuală, într-un anotimp fără intemperii ajunge la aproximativ 25 de tone la hectar. Perioada de cules este de aproape 30 de zile.
Patul de paie nu reţine apă mai deloc, spune el, iar gustul fructelor crescute astlfe este mult mai aromat faţă de cele crescute în pământ şi acoperite cu folie. În plus, fructele sunt bio.

Fructele sale sunt cumpărate de intermediari cu 7-8 lei kilogramul şi ajung în pieţe şi supermarketuri cu 12-14 lei.

 

Sursa:Adevarul.ro