Prefectul judeţului: „Nu înţeleg cum a aprobat primăria un asemenea regim de înălţime, de P+9”

Săptămâna trecută, panică mare în rândul locuitorilor din zona de nord a Piteştiului. Zeci de persoane au fost evacuate din blocurile din apropierea supermarketului Lidl, dar şi din incinta acestuia, după ce au fost anunţaţi că o macara, cu care se lucra pe şantierul din spatele magazinului, riscă să se prăbuşească. Alarma a fost dată chiar de patronul firmei de construcţii care dezvoltă proiectul imobiliar Lumina Park din zona Găvana, Energomontaj Grup.


 Dacă era o problemă cu terenul, nu primeam autorizaţie de construire
 Deşi s-a speculat că de vină ar fi infiltraţiile din zonă şi izvoarele subterane, directorul Marin Frâncu ne-a mărturisit că a fost vorba strict de macara.

„Am avut o problemă la montajul macaralei și din acest motiv am și scos-o de acolo. Dacă era o problemă cu studiul geo-tehnic, nu puteam obține autorizație de construcție, nu puteam iniția proiectul. A ținut strict de macara! Am intrat un pic în panică atunci când am văzut că alunecă ternul şi a fost o situație la limită, dar am acționat cum trebuie și am demontat utilajul destul de repede. Macaraua a fost închiriată și așezată în baza unui proiect de montaj, care a fost respectat, însă cred că ne-am cam grăbit un pic cu montajul. Într-adevăr, ne-am apropiat destul de mult de fundația macaralei în timpul lucrării. Săpătura fiind la 4 metri, a alunecat un pic malul, fără să afecteze deloc fundația macaralei, dar ne-a fost teamă să nu se extindă alunecarea și, din precauție, am zis să o scoatem de acolo”, ne-a povestit Marian Frâncu cum au stat lucrurile.

Acesta a solicitat sprijinul autorităţilor şi tot oamenii săi au cerut evacuarea magazinului şi a blocurilor. 

CITEȘTE ȘI ... VIDEO ȘOCANT! Fetiță moartă, după ce a fost strivită de o mobilă! Intervin mascații!


 Ancheta Inspecţiei de Stat în Construcţii s-ar putea lăsa cu reducerea regimului de înălţime
Dată fiind amploarea şi panica creată de acest incident, prefectul Emilian Dragnea, care a fost prezent la faţa locului şi a urmărit operaţiunea de demontare a utilajului, a făcut demersuri pentru realizarea unei anchete, care să găsească factorii ce au determinat această situaţie.

„Inspectoratul de Stat în Construcții efectuează o anchetă la nivelul eliberării certificatului de urbanism și a autorizației de construcție. Cei de la firmă ne-au spus că a fost o problemă de amplasament a macaralei în imediata apropiere a fundației blocului. Nu cred că are legătură cu izvoarele din zona Lidl, pentru că sunt acolo de când era fabrica veche a Subansamble Auto, de când se făceau blocurile lor de 4 etaje. Am înţeles că şi societatea care execută lucrarea şi este şi beneficiară a blocurilor de locuinţe va efectua o anchetă şi la nivelul lor, iar aceşti oameni chiar mi s-au părut responsabili în toată această acţiune. Din concluziile rezultate, în urma anchetelor efectuate de constructor, de Primărie şi Inspecţia în Construcţii se va lua o decizie în privinţa execuţiei celor trei blocuri, dacă se va continua în regimul de parter plus nouă sau în regim mai redus. Să aruncăm acum vina pe faptul că sunt izvoare de apă, mi se pare aiurea, pentru că alea sunt pe toată coasta de acolo. Singura discuţie este că toate blocurile sunt P+6 şi nu înţeleg cum a aprobat primăria un asemenea regim de înălţime, de P+9. Oamenii au fost responsabili, au chemat proprietarii să demonteze macaraua, ceea ce s-a întâmplat în cel mai scurt timp”, ne-a povestit prefectul Emilian Dragnea cum au stat lucrurile. 

CITEȘTE ȘI ... UPDATE: Accident spectaculos în Argeș! O soferiță s-a răsturnat cu mașina!


Complexul Lumina Park, conform proiectului, va fi format din trei blocuri-turn, două de 8 etaje şi unul de 9 etaje, care vor avea o capacitate totală de 153 de apartamente, dar şi spaţii comerciale. În plus, va avea şi o parcate etajată. Energomontaj a primit autorizaţia de construire de la Primăria Piteşti pe data de 8 noiembrie, iar pe 9 noiembrie a demarat lucrările, urmând ca acestea să dureze 24 de luni. 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta