Ovoidul de la Sala Polivalentă sau prostia de la Primăria Piteşti care ne costă 2,6 milioane de euro

În vara trecută, cu surle şi trâmbiţe, s-a dat startul lucrărilor de construcţie a Sălii Polivalente de la Piteşti. Proiectul are o valoare de circa 99,5 milioane lei, fiind finanţat de către Compania Naţională de Investiţii, cu o cofinanţare a beneficiarului de aproape 6,5 milioane lei. O nimica toată comparativ cu valoarea totală! Numai că nota de plată suplimentară a crescut cu circa 12,5 milioane lei după ce s-a descoperit că actele puse la dispoziţie antreprenorului, în faza de licitaţie, nu au corespuns cu realitatea din teren şi, pe banii piteştenilor, trebuie construită o parcare supraterană şi deviată o conductă de apă menajeră. Pentru a găsi cine se face vinovat de această eroare, la nivelul Consiliului Local se va constitui o comisie de analiză. 

CITEȘTE ȘI ... Cancerul îi macină trupul. O profesoară de istorie cere ajutor


  Adio subsol, adio parcare subterană!


Pe data de 22 iunie 2020, Primăria Piteşti anunţa începerea lucrărilor şi faptul că viitoarea construcție are prevăzut regimul de înălțime subsol + parter + 3 etaje. Două luni mai târziu, însă, se schimba configuraţia şi se tăia subsolul din proiect, dar se adăugau lucrări suplimentare de peste 10,7 milioane lei. Aceste date se regăsesc în proiectul hotărârii de Consiliu Local 241 aprobate pe data de 13 august 2020, iniţiată de către primarul de atunci Cornel Ionică. Conform raportului care stă la baza acestuia, antreprenorul general al lucrării, societatea CON-A, a preluat amplasamentul în ianuarie 2020. Ulterior, antreprenorul a considerat obligatorie investigația suplimentară geofizică pentru a determina poziţia exactă a reţelei de canalizare pluvială de pe terenul respectiv.

„Urmare a procesării datelor și a inversiei, s-a concluzionat faptul că rețeaua de canalizare pluvială ovoid 2300/3450 mm traversează terenul pe o altă poziție și la altă adâncime decât cele indicate în documentele beneficiarului puse la dispoziție la faza de licitație. Adâncimea reală a rețelei de canalizare pluvială, de -1.80m până la -2.00m față de cota terenului natural, face imposibilă realizarea unui nivel subsol. Ca urmare a acestor noi date, regimul de înălțime a clădirii proiectate va fi de D+P+2E.”.

Tot CNI informa că, deoarece unitatea administrativ-teritorială Piteşti nu a predat amplasamentul liber de sarcini, „aceste lucrări suplimentare rezultate în urma modificării soluției de proiectare vor trebui să fie suportate de către UAT Municipiul Pitești”.

Pe 3 martie 2020, Primăria Piteşti solicita antreprenorului devizul actualizat pentru noua construcţie, de unde deducem că deja se ştia că Sala Polivalentă a rămas fără subsol, aspect ce nu a fost dezvăluit public până în august, când apare în HCL. 

 

CITEȘTE ȘI ... Tânăr mort pe Dealul Negru. A intrat sub un tir încărcat cu carne de porc


 Apă Canal a semnalat prezenţa ovoidului din 2017


Ovoidul, care a dat peste cap proiectul Sălii Polivalente, este, în fapt, un canal cu dimensiunile 2,3/3,45 metri, adică poate fi traversat şi de o maşină. Acesta trece fix pe sub terenul pe care se ridică Sala Polivalentă, traversându-l pe diagonală. Canalul din beton preia o cantitate uriaşă de apă menajeră din zona Prundu şi de pe platoul Bradu, misiunea lui fiind una crucială în sistemul local de canalizare. Managerul societăţii Apă Canal 2000 SA ne-a declarat că este imposibil de mutat acest canal, atât din cauza costurilor uriaşe, cât şi a faptului că este singurul traseu unde poate fi amplasat. De asemenea, ne-a declarat că nu s-a ascuns sau denaturat existenţa ovoidului pe terenul respectiv.

„Noi am dat avizul necesar obţinerii autorizaţiei de construire, aşa că se ştia de existenţa acestui ovoid şi de amplasarea lui pe terenul respectiv. Eu nu sunt în măsură să spun de ce nu s-a ţinut cont sau de ce nu s-a adaptat proiectul conform acestor informaţii. Tot ce pot să spun e că Apă Canal 2000 SA a informat despre existenţa ovoidului.”, ne-a declarat directorul SC Apă Canal 2000 SA, Mihail Marinescu. 

 

CITEȘTE ȘI ... Consiliul Județean Argeș a pus cultura argeșeană cu dinții la gard


 Fostul primar Ionică: „Alt teren nu aveam!”


Eroarea a fost împachetată frumos pentru public:

„Tot ce înseamnă proiect european are alături cheltuieli neeligibile. Acestea sunt stabilite de proiectant şi în general privesc infrastructura, iar acestea cad categoric în sarcina noastră.”, spunea ex-primarul Cornel Ionică în Consiliul Local din 13 august, când cheltuielile suplimentare au fost numite „neeligibile”, deşi nu făceau parte din această categorie.

Ulterior, în şedinţa extraordinară din 27 august, s-a scos menţiunea „neeligibile” rămânând doar „suplimentare”. Întrebat de ce nu s-a făcut proiectul din prima cu parcare supraterană, în raport de existenţa ovoidului, actualul consilier Cornel Ionică ne-a declarat că finanţatorul a luat decizia în cunoştinţă de cauză.

„A fost luat în calcul ovoidul. S-a mers pe proiectul CNI. CNI-ul care este finanţator decide. Nu noi stabilim dacă continuăm sau nu. Oricum alt teren nu aveam. Dacă nu prezentam terenul, nu primeam finanţare. L-am prezentat în condiţiile date, cu avizul că există acel ovoid. Cei de la CNI au evaluat proiectul şi au solicitat şi un punct de vedere de la Apă Canal, dacă poate fi deviat, ceea ce era imposibil şi în acest context CNI a stabilit că proiectul poate continua, cu o soluţie care avea în vedere existenţa ovoidului. Utilităţile şi tot ce ţine de sala de sport sunt cheltuieli neeligibile care cad în sarcina beneficiarului şi aici ori vrei, ori nu vrei. În rest, proiectele şi soluţiile au fost stabilite la nivelul CNI. Noi vreo 3 ani am insistat, am făcut zeci de drumuri, am intervenit pentru a primi finanţare de la CNI pentru Sala Polivalentă. Nu a fost deloc uşor! Alt teren nu aveam şi nu puteam să ascundem un asemenea ovoid. Cum să ascunzi?! Cu cine să tratezi aşa ceva?! A ştiut toată lumea! Aş fi vrut eu sau mi-aş fi permis aşa ceva?! Să facă analizele, dar eu spun că totul a fost făcut cu bună-credinţă!”, ne-a declarat consilierul Cornel Ionică. 

 

CITEȘTE ȘI ... Se fură în draci trotinetele de închiriat din Piteşti


 Comisie pentru a se stabili cui i se pun în spate cheltuielile suplimentare


Deşi fostul edil prezintă lucrurile ca şi cum ar fi fost ştiute de toată lumea, consilierii locali au declarat că abia în august 2020, când li s-au adus la cunoştinţă cheltuielile suplimentare, au aflat de ovoid. Referitor la această situaţie, primarul Cristian Gentea ne-a declarat că la nivelul Consiliului Local s-a propus înfiinţarea unei comisii de analiză, la iniţiativa membrilor PNL şi USR, care să analizeze cum s-a ajuns la aceste cheltuieli suplimentare şi de ce nu s-a făcut, de la început, un proiect care să ţină cont de existenţa ovoidului. Domnia sa a subliniat că nu a avut nimic împotriva constituirii acestei comisii. 

 

----------------------------------------------------------------


Ce pierd piteştenii, în afara celor 12,5 milioane lei, sumă necesară pentru parcarea supraterană, ce va avea 117 locuri, dar şi devierea unei conducte de apă menajeră?! După cum se arată în documentaţia tehnică, subsolul care acum a fost scos din schemă, ar fi avut următoarea configuraţie:


„În subsol se regăsesc: parcări pentru public, parcări pentru angajaţi permanenţi, spaţii tehnice şi noduri de circulaţie verticală atât pentru public, cât şi pentru angajaţi.
În subsol se vor realiza 144 locuri de parcare, din care 10 locuri de parcare rezervate pentru angajaţi. De asemenea, sunt amenajate 7 locuri de parcare speciale pentru persoane cu dizabilităţi.
În zona tehnică a subsolului se vor amplasa grupurile de pompare pentru instalaţii de incendiu (hidranţi interiori, instalaţii de stingere cu sprinklere pentru parcajul subteran), precum și rezerva de apă necesară pentru acestea.
Tot în zona subsolului se vor amenaja 6 adăposturi ALA, având capacitatea de 150 persoane pentru fiecare adăpost, mai puţin adăpostul nr. 6 care are capacitatea de adăpostire de 103 persoane.
Suplimentar, tot spaţiul destinat parcării este pregătit ca spaţiu de adăpostire, fiind echipat conform specificațiilor unui adăpost ALA, respectiv instalaţii de filtro‐ventilaţii şi supape de aerisire.
Fiecare adăpost ALA este alcătuit din: ▪ sas intrare ▪ grupuri sanitare ▪ ieşire de evacuare tip tunel amplasată la 10 metri (H/3) din înălţimea clădirii, pe latura de SE a terenului.”


Sursa: saptamanalul ancheta