Monumente istorice în Valea Iașului!

Comuna Valea Iașului se mândrește cu o frumoasă istorie, cea mai veche atestare documentară fiind consemnată în cazul a două sate, satul Cerbureni, în hrisovul din 1 iunie 1475, prin care Basarab cel Bătrân întăreşte jupânului Stance și fratelui sau Badea, trei sate întregi și jumătate din satul Cerbureni și satul Valea Iaşului în hrisovul domnesc din 4 aprilie 1523, dat la Târgovişte de voievodul Radu de la Afumaţi, prin care întăreşte Mănăstirii Argeş mai multe sate, printre care și Iaşii.

Teritoriul comunei a aparţinut Mănastirii Curtea de Argeş până la reforma agrară din 1864, figurând ca unitate administrativ - teritorială în jurul anului 1785.

Valea Iașului se mândrește cu trei monumente istorice, și anume Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Andrei, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" și Biserica "Adormirea Maicii Domnului".

Spitalul de Pneumoftiziologie Sfântul Andrei a fost construit în anul 1940 pe culmea unui deal din satul Ungureni, în mijlocul pădurii de brazi, pini și stejari. De asemenea, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" a fost construită în anul 1855 în satul Valea Iaşului, iar Biserica din lemn "Sf. Ioan Botezătorul" a fost construită în anul 1801.