Construcţia unui bloc continuă în forţă, deși Prefectura a cerut în instanță anularea autorizaţiei

Faptul că în Piteşti se construieşte haotic, fără o viziune urbană unitară, nu mai reprezintă pentru nimeni o noutate. În ultimii ani, pe fondul unui adevărat boom imobiliar, în Piteşti s-a construit în draci, puţine fiind peticele de pământ care au mai rămas neocupate de noi clădiri rezidenţiale. În vreme ce unele dintre aceste clădiri au respectat de la A la Z toate normele privind ridicarea unor construcţii de asemenea anvergură, trebuie să recunoaştem că există şi imobile pentru care avizele de construire au fost eliberate cu prea multă ușurință. Nu mai vorbim de faptul că în unele cazuri nu există nici studii de însorire sau nici măcar acordul de principiu al vecinilor.

Demararea unora dintre proiectele imobiliare importante ale Piteştiului a stârnit revolta celor care au proprietăţi la două palme de zidurile noilor construcţii. Neînţelegerile între dezvoltatori şi vecinii de proprietate au ajuns, în unele cazuri, în instanţă, judecătorii având dificila misiune de a tranşa litigiile şi de a dispune fie continuarea lucrărilor, fie demolarea construcţiilor deja ridicate. O astfel de situaţie vizează blocul de 4 etaje ridicat deja în totalitate pe strada Cozia. Investiţia aparţine omului de afaceri Dumitriţă Mohor, de altfel un constructor cu experienţă, care a pus umărul la ridicarea, în anii ’80, a numeroase blocuri din Piteşti, cum ar fi cel de la Casa Cărţii. El este şi cel care s-a ocupat de obţinerea tuturor vizelor şi autorizaţiilor necesare, însă se pare că a omis impactul pe care îl poate avea construirea unei clădiri atât de mari asupra imobilelor vecinilor săi.

Din acest motiv, de altfel, reprezentanţii societăţii Amiral Euro House SRL, care are sediul pe strada Cozia chiar lângă blocul nou ridicat, au atacat în instanţă autorizația de construire a noului imobil, săptămâna trecută la Tribunalul Argeş derulându-se primul termen al procesului. Atât reprezentanţii Amiral Euro House SRL, cât şi o persoană fizică susţin că nu li s-a cerut acordul în ceea ce privește construirea blocului de locuințe la doi pași de ei. Clădirea în care își are sediul societatea comercială este deja vizibil avariată, pereții interiori fiind crăpați ca după o calamitate naturală. Motiv pentru care s-a și pornit acțiunea în instanță. Între timp, a intervenit şi Prefectura Argeş, care la rândul ei a solicitat în instanţă anularea autorizaţiei.


Avocat: „Autorizațiile de construire s-au emis pe un aviz expirat!”
Contactat de redactorii „Ancheta”, imediat după prezentarea sa în sala de judecată din data de 8 martie, avocatul firmei reclamante, Sorin Fusea, ne-a declarat: „Suntem în procedură de judecată pentru suspendarea unui act administrativ și a autorizației de construire pe numele lui Mohor Dumitriță – care este beneficiar. Întâmplarea face ca pe același act administrativ să existe și o solicitare (pe incidența legii 554/2004) de suspendare, de unde rezultă indubitabil că actul administrativ, respectiv autorizația de construire, este suspendată de drept. Ca atare, chiar astăzi la termen am invocat acest fapt, deci practic nu ar trebui să se mai judece procesul nostru de suspendare, pentru că un act nu se poate suspenda de două ori. El este suspendat de drept de la momentul în care Instituția Prefectului a atacat documentul în instanță. Dar eu mai ridic o problemă, și anume aceea că aceste  instituții care se ocupă de construcții, care ar trebui să vegheze disciplina în construcții, nu au tangență cu întregul palier al actelor care sunt în incidență. Toți cei care vin în control se uită numai la legea 50/2001, deși se specifică în lege că suspendarea intervine atunci când o construcție este ridicată ilegal. În lunile octombrie-noiembrie, au venit în control cei de ISC Ploiești, au găsit autorizația ca fiind nelegală, dar nu au suspendat lucrările. Nimeni nu spune stop-joc și ei își fac în continuare treaba, până termină construcția. Aici nu este vorba despre neînțelegere, pentru că le-am explicat, ci de faptul că, din nu știu ce considerente, nu vor să vadă lucrurile la această manieră. De ce spun că este ilegal? Pentru că este evident, iar ISC s-a pronunțat pe cazuri și mai simple. În cazul nostru avem autorizație – aviz de la Distrigaz Sud, care stă la baza autorizației pentru construire – valabilă pentru un an. Uitându-ne ulterior pe documente, am văzut că autorizațiile pentru construire s-au emis practic pe baza unui aviz al Distrigaz care era expirat. Este o chestiune foarte clară și indubitabilă.

Acest domn constructor a solicitat inițial autorizație pentru locuințe și birouri. Pentru că a vrut să meargă pe scurtătură, ulterior s-a răzgândit și a anunțat că nu mai este clădire mixtă, ci doar locuințe. Eu cred că instituțiile de control trebuie să își facă treaba și să intervină cu profesionalism. Cum adică să meargă cineva în control și să nu observe că actele nu sunt valabile? Mi se pare un pic lipsa de profesionalism. Reprezentanții acestor instituții nu acordă suficient timp pentru a opri ceea ce este ilegal. De ce trebuie să păsuim lucrurile acestea și apoi să ajungem să vedem că nu mai avem pe unde trece sau unde parca mașina”, a declarat avocatul Amiral Euro House SRL, Sorin Fusea. 


Referitor la implicarea instituţiei pe care o reprezintă în acest conflict, prefectul Emilian Dragnea a susținut că știe de situația de pe strada Cozia, însă instanța va fi cea care va decide:

„Prefectura a luat act, a introdus acțiune în instanță pentru anularea autorizației. Probabil că instanța tergiversează, nu știu... Ceea ce a depins de noi am făcut pentru că dorim legalitate și nu haos”, a precizat prefectul.


Dezvoltator: „Sunt prea bătrân în meseria asta ca să dau greș!”
În ciuda acţiunii în instanţă iniţiate de Prefectură, dezvoltatorul continuă lucrările la blocul de pe strada Cozia, omul de afaceri Dumitriță Mohor susținând că toate documentele pe care le deține sunt absolut în ordine: „Sunt prea bătrân în meseria asta ca să dau greș. Lucrările trebuie să continue. Eu nu fac lucruri fără să am acte în spate. Asta este o chestiune care îi privește. De altfel, ieri (n.red. - vineri, 8 martie) a fost și termen, iar instanța a respins cererea privind constatarea suspendării de drept a autorizației de construire. Așa că lucrările vor continua cu mare viteză”, a precizat Mohor. 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta