Atenţie, şoferi! Se reia ridicarea maşinilor parcate aiurea!

La începutul acestui an, a intrat în vigoare un act normativ care reglementează ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, după ce ani de zile acest tip de activitate s-a desfăşurat într-un cadru legal extrem de ambiguu. La Piteşti, acest serviciu a fost asigurat o vreme de către o firmă privată, respectiv CNCD, care încasa aproape toţi banii din ridicarea maşinilor, în vreme ce la bugetul local nu ajungeau decât 17% din amenzi.

CITEȘTE ȘI ... (video exclusiv) Argeș - Știți în câți metri frânează mașina Dvs?

Contractul respectiv a expirat undeva în primăvara lui 2014, după care nicio maşină nu a mai fost ridicată de pe străzile municipiului. Între timp, legislaţia s-a modificat, iar Primăria Piteşti a decis să înfiinţeze propria divizie de săltat maşini, demarând inclusiv procedurile pentru achiziţionarea utilajului necesar unei astfel de operaţiuni.

Autoutilitara de ridicat maşini urmează să ajungă în curând la Piteşti, după ce licitaţia pentru achiziţionarea acesteia s-a finalizat. Primăria plăteşte 333.000 de lei pentru ea, în conturile unei societăţi din Ilfov, care a câştigat licitaţia.

„În perioada imediat următoare vom intra şi în posesia autospecialei de ridicat maşini. Nu se poate altfel, pentru că oamenii îşi lasă automobilele parcate peste tot şi de cele mai multe ori în locuri neregulamentare. Această activitate de ridicat maşini va începe cel mai probabil la anul, iar cei care se vor ocupa vor fi cei de la ADP”, a explicat primarul Cornel Ionică. 


Conform hotărârii de guvern 965/2016, ridicarea maşinii poate fi dispusă de un polițist rutier doar în situațiile în care staționarea mașinilor este interzisă pe partea carosabilă a drumului.

CITEȘTE ȘI ... ÎN ARGEȘ! Cristian Pomohaci cântă la Festivalul Bulzului de la Aninoasa! (VIDEO)

Atenție! Noul act normativ stabilește că va fi considerată staționare pe partea carosabilă a unui drum public chiar și situația în care doar una sau două dintre roțile mașinii se află pe partea carosabilă. Ridicarea va putea fi făcută în baza unei dispoziții scrise a polițistului rutier, ce va trebui să includă următoarele: data, ora și locul ridicării autoturismului; gradul profesional, prenumele și numele polițistului rutier care dispune măsura ridicării și unitatea din care face parte; indicarea expresă a regulii încălcate; mențiuni despre fotografierea sau filmarea vehiculului staționat; mențiuni despre avariile vizibile ale mașinii și date referitoare la numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

CITEȘTE ȘI ... Nici un weekend fără bețivi la volan! Prinși conducând după ce au băut bine!

Șoferul va putea să-și recupereze mașina numai după ce va plăti contravaloarea ridicării, transportării și depozitării acesteia şi va fi nevoit să dovedească fie că este proprietar al mașinii, fie că o deține în mod legal.


 Primăria şi-a cumpărat şi autoutilitară de ecarisaj 
Primăria Piteşti nu îşi face doar serviciu de ridicare a maşinilor, ci şi unul de ridicare a câinilor comunitari. Problema câinilor vagabonzi a fost rezolvată în urmă cu patru-cinci ani, când de pe străzile oraşului au fost ridicate mii de animale, însă din când în când mai apar astfel de patrupede, abandonate de regulă la marginea oraşului de persoane din alte localităţi.

CITEȘTE ȘI ... AFLĂ ce trebuie să faci ca să primești pensie de urmaș dacă ești student!

Potrivit primarului Ionică, în scurt timp, pe străzile Piteştiului,  va umbla un echipaj de ecarisaj ce aparţine municipalităţii. „Am achiziţionat deja maşina specială pentru ecarisaj, însă deocamdată trebuie să pregătim dosarul şi oamenii înainte să ridicăm câinii. Ne trebuie oameni specializaţi pentru această activitate care trebuie să ştie să lucreze cu utilajul, dar mai ales cu tranchilizantul” - a spus edilul. 
 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta