(video) UPDATE: Vezi ce măsuri s-au luat cu privire la teroristul prins, azi, în Argeș!

UPDATE ORA 11:50:

Ionuț Cătălin Bălan - bănuit de terorism, capturat astăzi, a primit ordin de reținere pentru 24 de ore, urmând ca mâine să fie prezentat magistraților, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE ORA 09:30:

Ionuț Cătălin Bălan, zis „Ibrahim”, în vârstă de 39 de ani, este cetățean român și a fost convertit la islam în anul 2015, într-o închisoare din Franța, acolo unde era închis pentru furturi. Acesta este căsătorit, are un copil și avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Muşăteşti.

SRI a sesizat DIICOT cu privire la acțiunile ilegale ale cetățeanului în cauză. Pe tot parcursul investigațiilor Serviciul a beneficiat de sprijinul partenerilor interni din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și al partenerilor externi din alte două state.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat  pentru Digi24, că bărbatul își exprimase intenția de a merge în Siria pentru a convinge și alți oameni să se alăture Daesh. Omul se afla într-o „etapă avansată” de autoradicalizare. Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, radicalizarea s-ar fi produs în Franța, timp de mai mulți ani, atunci când a aderat la o grupare care milita în favoarea organizației teroriste Daesh.

Mai mult decât atât, se pare că bărbatul i-a pus copilului său un nume islamic.

 

În această dimineață, procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitesti și ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Pitești efectuează 3 percheziții domiciliare pe raza județului Argeș la persoane bănuite de terorism.

Suspectul, cunoscut sub numele de „Ibrahim”, ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, din luna noiembrie a anului 2016.Totodată, bărbatul ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, cu scopul de a câștiga noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea acestor fapte.

Mai mult decât atât, potrivit cercetărilor, în primavăra anului 2015, suspectul s-ar fi deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit. Bărbatul ar fi cules aceste informații în scopul transmiterii ori punerii lor la dispoziţia unei entități teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.