ACUM! Conflict între DNA și Guvern!

Astăzi, Curtea Constituțională a României a decis că există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA în privința anchetei referitoare la elaborarea OUG 13. Hotărârea a fost luată în urma unei sesizări depusă de Călin Popescu Tăriceanu în urmă cu trei săptămâni.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat în fața judecătorilor CCR că un procuror nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea sau constituţionalitatea unui act juridic: "O decizie favorabilă (a CCR - n.r.) ar fi o decizie care ar dezlega o problemă de principiu rezultată din separaţia puterilor, şi anume procurorul anchetează acte, fapte infracţionale şi nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea, constituţionalitatea unui act. În concret, dacă Guvernul aprobă un act juridic, hotărâre de guvern, ordonanţă de urgenţă, ce-o fi, procurorul nu poate ancheta nici oportunitatea anchetării actului, nici legalitatea adoptării, nici constituţionalitatea. Pentru că oportunitatea este cenzurată de Parlament, când aprobă, respinge, modifică ordonanţa, legalitatea este verificată de judecătorul de contencios administrativ, iar constituţionalitatea de către judecătorul constituţional", a spus ministrul Tudorel Toader după şedinţa Curţii Constituţionale.


Decizia CCR vine în aceeași zi în care DNA a clasat o faptă din dosarul privind OUG 13 şi a trimis cauza la Parchetul instanţei supreme pentru continuarea cercetărilor pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual, prezentarea de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi de probe.
„S-a perturbat buna activitate a Guvernului și relațiile care trebuie să există între cele trei puteri din stat”, scrie Digi24.ro

Înainte de a lua această decizie, judecătorii CCR au ascultat opiniile celor implicați. Din partea Guvernului a venit ministrul Justiției, Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională.
Ministrul Justiției a bătut DNA cu argumente despre care știa că vor fi acceptate de judecătorii CCR. Iată care au fost argumentele judecătorilor CCR:
”În ziua de 27 februarie 2017, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 şi art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Guvernul României, cerere formulată de Preşedintele Senatului.”