Acum! Ceremonia istorică: se încheie misiunea Armatei Române în Afganistan!  | Sursa Ta

Ceremonia de retragere a Armatei Române din Afganistan se desfășoară în aceste momente la Arcul de Triumf din Capitală. Primii care vor defila sunt militarii care au fost răniţi în cei 19 ani în care soldaţii români au participat la misiuni de luptă în Afganistan.

Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan a început la ora 10.00, momentul în care a sosit și președintele Klaus Iohannis.

Urmează rostirea solemnă a numelor militarilor români căzuți la datorie în teatrul de operații din Afganistan.

După oficierea serviciului religios și alocuțiunilor, vor defila pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei Române, care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.

Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

Vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei Române, care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii.

Ultimii militari români au fost repatriaţi din teatrul de operaţii din Afganistan, în noaptea de 25 spre 26 iunie.

Activităţile de repatriere au fost sincronizate cu aliaţii din NATO şi cu partenerul strategic SUA, în cadrul operaţiei "Safe return Afghanistan 2021” a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operaţională a detaşamentelor Armatei Române participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.


Sursa: antena3.ro