(video) Natura dezlănțuită în Argeș - Dezastru în nordul județului!

UPDATE, 6 februarie, ora 13:00

La acest moment se circulă pe toate drumurile din județ, în condiții de iarnă, însă reamintim că în partea de nord a județului Argeș, până la orele 13:00, este în vigoare o atenționare de COD PORTOCALIU, intensificări susținute ale vântului, ninsoare viscolită și spulberată.
Având în vedere condițiile meteo, poliţiştii argeşeni vă recomandă să respectați restricțiile rutiere și indicațiile polițiștilor rutieri, că circulați cu atenție sporită, să echipați autovehiculul corespunzător și să vă interesați înainte de plecarea la drum, despre condițiile meteorutiere de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeți.
Totodată, nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante în trafic, nu bruscați direcția sau sistemul de frânare și respectați restricțiile de trafic, pentru a nu vă pune în pericol.

UPDATE, 6 februarie, ora 11:25


Rețeaua electrică a fost afectată, în ultimele 24 de ore, în cazul a 2640 de consumatori din Câmpulung, Stoenești, Lerești, Mioarele, Aref, Stâlpeni, Bradu, Albeștii de Argeș și Mihăiești. Până la această oră, conform Distribuție Oltenia, au fost semnalate 111 deranjamente.

O situație aparte a fost în localitatea Stoenești, acolo unde 8 stâlpi de electricitate au fost puși la pământ, ieri, de vântul puternic.


În această dimineață, intervenții se mai efectuau în localitățiile Stâlpeni și Mihăiești, cu un numar total de 750 de consumatori afectați.

UPDATE, 6 februarie:

Copaci căzuți peste case, acoperișuri luate de vânt și trântite peste mașini, drumuri blocate de arbori smulși din pământ, zeci de case afectate de vânt și localități întregi fără curent electric, oameni blocați în masini, acesta este bilanțul stihiilor abătute asupra nordului județului Argeș. Oamenii au ieșit din case și au ajutat autoritățile mobilizate exemplar pentru a combate codul roșu anunțat încă de ieri. 

Zona municipiului Câmpulung a fost cel mai afectată. Acoperișurile a două blocuri au fost smulse și aruncate peste autoturismele parcate. Tot la Câmpulung, vântul a smuls din pământ un brad foarte înalt pe care l-a trântit peste o casă aflată în vecinătate.


Două drumuri naționale au fost blocate din cauza viscolului. Vorbim despre drumul de la Câmpulung către Târgoviște și către Brașov. Acolo copacii au fost trântiți pe strada și au rămas oameni blocați în mașini. La Cetățeni și Stoenești primarii au mobilizat oamenii care au ieșit să ajute autoritățile. Vorbim și despre un incendiu de casă în localitatea Lerești, acolo unde oamenii au făcut focul la tiraj forțat și casa a fost cuprinsă de incendiu. In total cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au avut zeci de intervenții la acoperișuri căzute, copaci căzuți, incendii la coșurile de fum și la locuințe, stâlpi de electricitate care au luat foc.


 

Update ora 22:30 

De la ora 22:00, DN 72A s-a închis circulației rutiere din cauza căderilor de copaci de pe versanti.

In functie de condițiile meteo, se va interveni pentru indepartarea copacilor cazuti si reluarea traficului.
„Polițiștii recomandă conducatorilor auto sa isi limiteze, pe cat posibil, deplasarile la cele strict necesare, sa respecte indicatiile oamenilor legii si sa isi ia toate masurile de precautie pentru a evita implicarea in evenimente rutiere”, transmit oamenii legii.

Update ora 21:50

 

Tot la Câmpulung, un brad a căzut pe o casă și un autoturism. Pompierii intervin și pentru degajarea unor elemente de acoperiș de pe strada Grui și strada Ion Belcleanu.

Având în vedere codul roșu de vreme rea care afectează în această seară 25 de localitați din Argeș, a fost convocată astăzi, la sediul Instituției Prefectului Argeș, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, urmată de o videoconferință coordonată de către dl. Marcel Vela, ministrul MAI.

A fost analizată situația la nivelul județului Argeș și au fost stabilite următoarele măsuri:

1. Instituirea permanenței la sediul primăriilor aflate sub incidența codului roșu și portocaliu și raportarea periodică la CJCCI;

2. Informarea turiștilor din zonele montane cu privire la posibile riscuri ce pot apărea în contextul meteorologic menționat de către echipajele de jandarmi montani și cele aparținând Serviciului Public Salvamont Argeș;

3. Asigurarea fluxului informațional la nivelul tuturor instituțiilor cu funcții de sprijin în managementul situațiilor de urgență specifice sezonului rece în vederea informării operative a Instituției Prefectului județului Argeș și a componentelor de la nivel central – IGSU, DSU;

4. Suplimentarea numărului utilajelor de intervenție de către SDN Pitești și RAJD Argeș pentru asigurarea unei intervenții operative pe sectoarele de drum ce pot fi afectate de viscol, cu preponderență pe DN 73 și DN 7;

5. Suplimentarea numărului de echipaje de intervenție la nivelul SC DISTRIBUȚIE ENERGIE OLTENIA SA și SC DISTRIGAZ SUD REȚELE SRL.

Update ora 21:00

Jandarmii argeșeni transmit că sunt pregătiți să intervină acolo unde este nevoie. Aceștia au acționat, mai devreme, împreună cu lucrători ai Secției Drumurilor Naționale - District Căpățâneni pentru degajarea D.N. 7C la kilometrul 58 unde, din cauza căderilor de stânci drumul a fost blocat.

De asemenea, în urmă cu aproximativ o oră, au fost asigurate măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la un stâlp de electricitate care stătea să cadă pe strada Calea Măgurii.

Și pe DN 72A, în Cetățeni, se intervine pentru degajarea pietrelor și copacilor căzuți pe drumul care este blocat pe ambele sensuri.

Update ora 20:00

Acoperișul altui bloc a căzut peste alte două mașini de pe strada Carpați din Câmpulung. Potrivit pompierilor, care se află la fața locului cu un echipaj cu o autospecială, autoturismele sunt avariate ușor. 

De asemenea, elemente de acoperiș stau să cadă pe strada Rahovei, din Câmpulung. Pe strada George Topârceanu, din Câmpulung, un panou publicitar a căzut.

Vântul puternic face ravagii în județul Argeș. Pompierii din Câmpulung intervin în cartierul Vișoi, acolo unde acoperișul unui bloc, de aproximativ 50 mp, a căzut peste două autoturisme. Din fericire, nu sunt victime. Pompierii intervin cu două autospeciale.

De asemenea, tot la Câmpulung, un copac a căzut peste calea ferată din gară.  

Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări  cod roșu de viscol și vânt pentru zona montană din 9 județe.

Una dintre alerte a intrat în vigoare la ora 18:00, fiind valabilă până joi, la ora 08:00 pentru județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Buzău. Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat va fi viscol puternic, cu rafale 100, 120km/h și vizibilitate redusă spre zero.

De asemenea, un alt cod roșu de vreme rea intră în vigoare la ora 22:00, fiind valabil până mâine la ora 08:00 pentru județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea.