Actriţa Draga Olteanu Matei, internată în stare critică la Spitalul Judeţean din Iaşi

Update, ora 22:30

Ultimele informaţii despre starea artistei Draga Olteanu Matei au fost făcute publice de coordonatorul Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Îndrăgita actriţă şi-a revenit din starea comatoasă în care a fost adusă de la Piatra Neamţ, după ce medicii au intervenit rapid cu tratament de specialitate şi perfuzii.

Starea doamnei este stabilă după primele manevre terapeutice, în primul rând după transfuzia de sânge, reumplerea volemică şi toate celelalte tratamente care s-au făcut în urgenţă şi se continuă în ATI", a precizat Diana Cimpoeşu, potrivit Agerpres.

Medicii sunt optimişti că starea artistei se va ameliora în perioada următoare, după ce iniţial erau extrem de rezervaţi asupra prognosticului.

CITEȘTE ȘI... ( Video) Accident mortal în Mioveni! Victimă, un pieton de 12 ani!

Actrița Draga Olteanu Matei a ajuns, vineri seara, în stare critică la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului "Sfântul Spiridon" din Iași.

Potrivit Dianei Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași, Draga OIteanu Matei a fost internată la secţia ATI, cu patologie gastroenterologică.

Surse Antena 3 relatează că Draga Olteanu Matei a ajuns la spitalul din Iaşi vineri după-amiază, adusă de spitalul din Piatra Neamţ.

Pacienta prezenta hemoragie digestiva masiva, cel mai probabil cauzata de excesul de antiinflamatoare.

Ea era conştientă şi a vorbit cu medicii care rămân, însă, rezervaţi în privinţa pronosticului clinic.

Cunoscuta actriţă, care are 87 de ani, a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și a avut circa 100 roluri în producţii de televiziune.

Putere şi rugăciuni pentru Draga Olteanu Matei
Adrian Ursu a difuzat vineri, la Exces de putere, un fragment dintr-o intervenţie telefonică actriţei la Antena 3. Intervenţia era ocazionată de emoţia publică de la începuturile pandemiei în România.

Draga Olteanu Matei a spus, la un moment dat: "Noi trebuie să ne facem curaj şi să credem că putem învinge".

Mesajul făcea trimitere la pandemie dar are, acum, semnificaţie pentru însăşi situaţia dificilă prin care trece Draga Olteanu Matei.

Peste 6 decenii închinate teatrului, filmului şi televiziunii
Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" în 1956 şi a debutat în teatru în acelaşi an, în piesa "Ziariștii" de Alexandru Mirodan. A cunoscut consacrarea cu roluri în piese din dramaturgia autohtonă: "Coana Chirița" după Alecsandri, "Gaițele" de Kiritescu (1977), "Hagi Tudose" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, "Pisica în noaptea de Anul Nou" de D.R. Popescu, "Autorul e în sală" de Ion Baiesu.

În televiziune a făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin.

Cuplul Veta - Nea Mărin a ajuns şi pe marele ecran, în filmul lui Sergiu Nicolaescu, "Nea Mărin miliardar", unul dintre cele mai mari succese comerciale ale cinematografiei româneşti.

După ce s-a pensionat 2007 şi a părăsit scena Teatrului Naţional, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania teatrală "Teatrul Vostru".

Decorată de preşedintele României dar şi de Casa Regală
A fost decorată în 2002 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, pentru "prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit (...) cu prilejul celebrării unui veac de film românesc".

De asemenea, în octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, actriţa a primit din partea Casei Regale decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I.


Sursa: antena3.ro