Acordul pentru Brexit, respins de Parlamentul britanic

Parlamentul britanic a dat lovitura de graţie acordului pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Deputaţii au respins, iar, înţelegerea negociată de Theresa May, în ciuda schimbărilor de ultim moment convenite aseară cu preşedintele Comisiei Europene. Există aşadar posibilitatea ca Brexitul să nu mai aibă loc pe 29 martie. Deputaţii sunt în continuare îngrijoraţi că plasa de siguranţă care împiedică apariţia unei graniţe fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord ar putea, de fapt, să ţină captivă Marea Britanie în Uniunea Europeană. Nici concesiile făcute marţi aseară de responsabilii europeni nu i-au convins. Astăzi, Camera Comunelor se reuneşte din nou, de data aceasta va decide dacă vrea ca ţara să părăsească fără acord Uniunea Europeană. În funcţie de rezultat este posibil ca Brexitul să fie amânat.

Premierul Theresa May a confirmat marţi seara că Parlamentul urmează să hotărască dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană (UE) fără acord şi o eventuală amânare a Brexitului, relatează The Associated Press. May a subliniat că ”regretă profund” respingerea de către Camera Comunelor a acordului divorţului pe care l-a negociat cu Bruxellesul şi a apreciat că o amânare a Brexitului nu va soluţiona problema.

Parlamentul va avea ocazia să ”respingă” prin vot, miercuri, părăsirea UE fără un acord la 29 martie, a declarat ea. În cazul în care Camera Comunelor respinge un ”no deal” miercuri, Parlamentul urmează să se pronunţe joi, prin vot, asupra unei amânări a datei Brexitului, prevăzută în prezent la 29 martie. May a avertizat că UE cere un motiv pentru a aproba această amânare.

Sursa: Digi24.ro