Acordarea șomajului tehnic - Prelungită până în iunie 2021

Ordonanța de urgență privind prelungirea termenului de acordare a șomajului tehnic suportat de stat a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce săptămâna trecută a fost adoptată de Guvern. Astfel, se va prelungi acordarea șomajului tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei Covid-19, până la 30 iunie 2021.

Este vorba însă și despre indemnizația pentru alte categorii de profesioniști, fiind aduse modificări și în privința timpului flexibl de muncă (kurzarbeit). 
Astfel, în ceea ce privește kurzarbeit, modificările vizează următoarele lucruri:

- cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive;

- angajatorul va putea reduce timpul de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata prevăzută în contractul individual de muncă;

- firmele nu vor avea voie să angajeze sau să subcontracteze pentru activități similare supuse reducerii timpului de muncă.

Plățile pentru aceste măsuri active merg astfel înainte. Prin prelungirea acordării indemnizației pentru șomaj tehnic și indemnizației pentru timp flexibil de muncă, până la 30 iunie 2021, angajații au siguranța sprijinului guvernamental în lunile următoare, dacă vor decide să îl acceseze.

Conform ministrului Muncii, suma de bani plătită până în acest moment pentru şomajul tehnic depăşeşte 7 miliarde de lei, de care au beneficiat 1,4 milioane de angajați.