Acțiunile polițiștilor argeșeni în contextul stării de alertă continuă

În zilele de vineri şi sâmbătă, 19 şi 20 iunie, poliţiştii argeşeni, împreună cu celelalte structuri care acţionează în sistem integrat, au verificat respectarea normelor legale impuse operatorilor economici care asigură servicii de consum publicului.

Având în vedere recomandările specialiștilor, conform cărora pericolul reprezentat de un număr ridicat de persoane infectate cu virusul SARS-COV 2 nu este nici pe departe trecut, polițiștii argeșeni sunt la datorie permanent și vor acționa în sistem integrat, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea respectării recomandărilor medicale specifice stării de alertă.

Deoarece perioada este percepută de majoritatea cetățenilor ca începutul vacanței de vară și al așteptatei relaxări, se recomandă să se țină cont de importanța, pentru noi toţi, a respectării restricțiilor specifice stării de alertă.

În perioada 19-20 iunie, polițiștii argeșeni, cu sprijinul specialiștilor ITM, ai DSVSA Argeș şi pompierilor argeșeni, au verificat 43 de societăți comerciale, acționând și în zona centrelor comerciale, a piețelor și în zonele adiacente. 

Totodată, au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor specifice stării de alertă, 2381 de persoane, fiind aplicate 66 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 17.000 de lei. 

Dintre acestea, 60 de sancțiuni, în valoare totală de 7.000 de lei, au fost aplicate persoanelor care nu respectau măsurile de protecție individuală,  o sancțiune de 5.000 de lei a fost aplicată unei persoane pentru organizarea unui eveniment în aer liber fără respectarea măsurilor specifice, iar 5 sancțiuni, în valoare de 5.000 de lei, au fost aplicate ca urmare a nerespectării măsurilor de izolare, situațiile fiind comunicate C.J.C.C.I., pentru a dispune asupra măsurilor care se impun.

Trebuie conștientizată importanţa măsurilor necesare în contextul situației epidemiologice din România şi efortul comun pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus. 

Astfel, măsurile sunt cu caracter temporar şi trebuie interpretate în sensul abordării unei conduite preventive la nivel personal, de limitare a riscului de a ne infecta, care va fi urmat de riscul de a transmite şi apropiaţilor această afecţiune.

De asemenea, trebuie specificat faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni, astfel că încălcarea prevederilor referitoare la măsurile de izolare, precum și a recomandărilor privind luarea măsurilor de protecție individuală, în special în condițiile organizării unor evenimente, chiar și în aer liber, în contextul stării de alertă, pot atrage, pe lângă riscul recunoscut al răspândirii afecțiunii, și împrejurarea care constituie motivul pentru a fi sancționați.

Important de reținut este că polițiștii nu vor neglija abaterile de la normele de circulație pe drumurile publice sau de la cele de convieţuire socială, acționând în permanență pentru creșterea siguranței în deplasările pe drumurile publice, asigurarea ordinii şi liniştii publice, prevenirea infracţiunilor de orice gen, în special a celor împotriva patrimoniului şi a faptelor comise cu violenţă, dar şi cu măsuri de protejare a populaţiei împotriva activităţilor de comerţ ilicit și prevenirea sustragerii, transportului și a comercializării ilegale de material lemnos, în contextul măsurilor specifice stării de alertă.