(Video) Acțiune de combatere a acțiunilor silvice “ACTION DAY FORESTRY 2”

Depozite de material lemnos, firme de exploatare, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane fizice au fost verificate ieri, în cadrul acţiunii „Action Day Forestry”, desfășurate de polițiștii argeșeni, împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș.

Aproape 67 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 17.000 de lei au fost confiscați, fiind aplicate 11 sancțiuni de 39.000 de lei. 

În ziua de 21 septembrie, echipe formate din polițiști și specialiști silvici, alcătuite din poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu jandarmi argeșeni, precum și cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și Direcției Silvice Argeș, și personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică. 

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatărilor forestiere, dar și transportatori de material lemnos și persoane particulare care dețin material lemnos.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 39.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind conrtravențiile silvice, și a fost confiscată cantitatea totală de aproape 67 de metri cubi material lemnos (din care 11,35 mc cherestea), valoarea totală a acestuia fiind de peste 17.000 de lei. 

De asemenea, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 870 de lei, conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, de către poliţiştii Secţei de Poliţie Rurală Bascov, care au constatat că la una dintre autoutilitarele controlate în trafic, încărcătura depăşea dimensiunile autovehiculului.

Totodată, 4 persoane au fost depistate de către polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Rucăr, în timp ce tăiau arbori în teren cu vegetație forestieră din Fondul Forestier, de pe raza localității Valea Mare Pravăț, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, conform Legii 46/2008 – Codul Silvic.

Sancțiunile au fost aplicate după cum urmează:

- 2 societăți cu depozit de material lemnos;

- o societate care avea în lucru o exploatare forestieră; 

- 3 persoane care transportau material lemnos cu autocamioane, având încărcate cantități mai mari decât cele justificate în documentele de însoțire; 

- 2 persoane care transportau lemne cu atelaje, fără a avea documente de proveniență și însoțire a materialului lemnos;

- 2 persoane care dețineau material lemnos fără documente de proveniență.

Activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.

Important de știut că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei. 

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.