Abandonat la naștere într-un centru de boli psihice din Argeș, reproduce tablourilor celebre

Fără să fi făcut vreodată vreun curs, Tiberiu Iakab, un tânăr dintr-un centru pentru persoane cu probleme psihice, pictează ca un absolvent de Arte. 

Tânărul a fost abandonat la naștere și toată viața a trăit în centre. 

Desenul a fost modul lui de a comunica. Întâi „mâzgălea” caietele de școală, apoi a început să picteze orice bucată de placaj prindea în mână. 

Astăzi reproduce opere celebre. Își dorește să învețe tehnici de pictură și să poată trăi din arta sa.

Aproape pe muțește, Tiberiu ne conduce către camera lui din Centrul rezidențial pentru Adulți, Tigveni, din Argeș. Acolo pictează zi lumină. Asta e casa lui de când avea 18 ani. 

Cerul de un albastru furios care anunță ploaia conturează văile verzi care încadrează centrul. De peste tot, colegii lui de cămin se adună curioși și strigă după el. „Tibi! A venit televiziunea!”

Tibi are 36 de ani și locuiește în centru, alături de alte persoane cu probleme psihice, de 18 ani. 

Este încadrat în gradul doi de handicap psihic, având o deficiență funcțională accentuată. Asta scrie în dosar. Băiatul se exprimă cu greutate. Pictura a ținut locul mereu a ceea ce n-a știut el să spună. 

Legătura dintre tulburările mentale și artă este dezbătută de specialiști de zeci de ani. Cei mai mulți cred că există o legătură dintre cele două tocmai pentru că arta este o formă de comunicare. 

Despre artiști celebri, ca Edvard Munch, Paul Gauguin sau Francisco Goya se spune că ar fi suferit de boli mentale. 

Tiberiu nu visează la celebritate, el își dorește doar să învețe, să-și perfecționeze arta, ca imaginile din capul său să se aștearnă fidel pe pânză.


Sursa: libertatea.ro