A venit nota de plată! Starea de urgenţă a costat 6 milioane de euro în Argeş!

Curtea de Conturi a dat publicităţii săptămâna trecută un amplu raport care detaliază negru pe alb cum şi cât s-a cheltuit în perioada stării de urgenţă, pentru combaterea pandemiei. Deloc surprinzător, controalele inspectorilor de conturi derulate la cererea parlamentului au scos la iveală şi numeroase nereguli, la nivel naţional abaterile financiar-contabile constatate totalizând 659 de milioane de lei, în timp ce prejudiciile rezultate în urma achiziţiilor publice efectuate în starea de urgenţă se ridică la suma de 38,3 milioane de lei. Printre instituţiile arătate cu degetul pentru cheltuirea defectuoasă a banilor publici se numără şi Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

CITEȘTE ȘI ... A intrat în miez de noapte în curtea vecinilor. Nu este la prima încercare


 100.000 euro/zi - preţul plătit de Argeş pentru acţiunile anti-COVID


Conform raportului Curţii de Conturi, „nota de plată” a stării de urgenţă a costat Argeşul 28.776.000 lei (aproximativ 6 milioane de euro), reprezentând  angajamente legale efectuate exclusiv pentru combaterea epidemiei. La un calcul simplu, reiese că Argeşul a cheltuit 100.000 de euro pe zi pentru combaterea virusului SARS-CoV-2 în cele două luni de stare de urgenţă. Din aceştia, până la finalul lunii mai, fuseseră efectuate plăţi în valoare de 17.649.000 lei, reprezentând 61,3% din valoarea angajamentelor legale asumate în perioada stării de urgenţă exclusiv în scopul combaterii COVID-19, rămânând de plătit alte 11.127.000 lei. 
Vă întrebaţi dacă este mult sau puţin? Ca să vă faceţi o idee, vă putem preciza că, cu 28 milioane de lei, se puteau asfalta în jur de 15 km de drumuri judeţene. 


Raportat la cheltuieli, Argeşul ocupă locul 17 în clasamentul judeţelor din România. Pe locurile fruntaşe sunt Iaşi (103,8 milioane lei), Bihor (81,7 milioane lei) şi Bacău (57,3 milioane lei), iar în coada listei de cheltuieli pe starea de urgenţă se află Vrancea (5,6 milioane lei), Tulcea (8,9 milioane lei), Ialomiţa (10,5 milioane lei).

 

CITEȘTE ȘI ... (video) A intrat cu mașina în stația GPL. S-a întâmplat în zona gării din Pitești


 Donaţii şi sponsorizări mai mari decât finanţările de la bugetul de stat!


În perioada stării de urgenţă, la nivelul judeţului Argeş, unitățile administrativ-teritoriale și entitățile din subordinea acestora au alocat 17.823.000 lei pentru combaterea epidemiei, ceea ce înseamnă 2,25% din veniturile judeţului Argeş înregistrate la data de 31 mai, care totalizau puţin peste 791 milioane lei.  Din cele 17,8 milioane, mai bine de jumătate din bani provin de la bugetele locale, respectiv  9.709.000 lei, în vreme ce de la bugetul de stat s-au dat 2.419.000 lei şi de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate - 3.000.000 lei de la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. 


Într-o dovadă admirabilă de solidaritate, societatea civilă şi mediul de afaceri şi-au unit forţele şi au contribuit, la rândul lor, la susţinerea cu resurse financiare şi materiale a luptei împotriva COVID-19, cu sume impresionante. În Argeş, oamenii de afaceri şi simpli cetăţeni au dat o adevărată lecţie statului romând, donaţiile şi sponsorizările fiind mai mari decât suma alocată de la bugetul de stat în această perioadă: 2.795.000 lei donaţii şi sponsorizări faţă de doar 2.419.000 lei fonduri alocate de la bugetul de stat!

CITEȘTE ȘI ... Atunci când vocația ta este să fii pompier, în gând ai un singur obiectiv, să salvezi


 Grosul banilor s-a cheltuit pentru asistenţa medicală


Cea mai mare parte din banii cheltuiţi în lupta pentru combaterea noului coronavirus a mers către spitale. Cheltuielile în  domeniul asistenței medicale efectuate pe perioada stării de urgență de către CJ, primării și entitățile din subordinea acestora s-au ridicat la un total de 22.051.000 lei, din care, la finalul lunii mai, figurau ca fiind achitate doar 15.482.000 lei, cei mai mulţi din banii plătiţi provenind de la CASS - 10.854.000 lei. 


Pe ce s-au dus banii cheltuiţi? Conform raportului, în Argeş, s-au cumpărat medicamente de 687.000 lei şi echipamente medicale de 7.719.000 lei, în vreme ce măştile, combinezoanele, dezinfectanţii şi toate celelalte materiale sanitare achiziţionate pentru protecţia personalului din spitale au costat Argeşul, în cele două luni de stare de urgenţă, 1.594.000 lei. De asemenea, pentru acoperirea drepturilor salariale specifice acestei perioade s-au angajat plăţi în valoare de 9.669.000 lei. 

 

CITEȘTE ȘI ... Accident cu 2 mașini și un microbuz. 13 persoane implicate


 Peste 1 milion de euro s-a dus pe carantinarea a 1.700 de argeşeni


În cele două luni cât a durat starea de urgenţă, carantinarea persoanelor care veneau din zonele roşii ale lumii a costat Argeşul aproape 5 milioane de lei. 4.586.000 de lei reprezintă contravaloarea serviciilor de cazare şi masă ale carantinaţilor în hotelurile şi pensiunile private, în vreme ce 390.000 de lei sunt cheltuielile pe care le-a presupus carantinarea în spaţiile puse gratuit la dispoziţia autorităţilor sanitare. Până la finalul lunii mai, doar jumătate din bani ajunseseră la patronii unităţilor de turism transformate în centre de carantină, fiind decontate de către Direcţia de Sănătate Publică. 

CITEȘTE ȘI ... (video) Zeci de incendii în Argeș - Sală de sport distrusă!


 1,6 milioane lei pentru operaţiunile de dezinfecţie


Aproape 1,6 milioane lei au cheltuit autorităţile locale argeşene pentru operaţiunile de dezinfectare pe perioada stării de urgență, pentru prevenirea și combaterea COVID-19. Din aceşti bani, 853.000 lei au costat doar dispozitivele cu soluții dezinfectante montate în autobuze, instituţii publice şi scări de bloc, în vreme ce dezinfectarea periodică a lifturilor, a casei scărilor și a altor spații comune a costat în judeţul nostru în total 392.000 lei. Alţi 308.000 lei s-au plătit pentru dezinfecția spațiilor din domeniul public. De asemenea, cazarea şi masa personalului din serviciile sociale aflate în izolare preventivă la locul de muncă, respectiv a salariaţilor DGASPC care au rămas în ture de câte două săptămâni în centrele sociale, s-au ridicat la un total de 153.000 de lei. 

 

 


 


 ►DSP a dat sporuri COVID și personalului TESA


Direcţia de Sănătate Publică Argeş este menţionată în repetate rânduri în raportul Curţii de Conturi la capitolul „aşa nu!”. Instituţiei argeşene de sănătate publică i se reproşează, printre altele, faptul că, deşi legislaţia prevedea acordarea unor drepturi suplimentare doar angajaţilor implicaţi direct în acţiunile anti-COVID, s-au plătit ore suplimentare și altor categorii de personal, cum ar fi personalul TESA. De asemenea, la DSP Argeş, s-au acordat necuvenit sau calculate greşit majorări salariale prevăzute de legea nr. 19/2020, în lunile martie și aprilie 2020. În ceea ce privește modul de derulare a achizițiilor publice, tot la DSP Argeș s-a constatat faptul că nu au fost stabilite, prin referatele de necesitate, prețurile unitare/totale ale produselor identificate ca fiind necesare în activitatea entității, în urma unei cercetări a pieței sau pe bază istorică, cu consecința eludării de la obligațiile legale de a asigura respectarea principiului asumării răspunderii în procesul de achiziție publică. 

 


 


 ►Spitalul Mioveni - dat exemplu, pentru că a negociat la jumătate cazarea medicilor


Spitalul Orășenesc Mioveni este dat ca exemplu de bună practică pentru modul în care a negociat serviciile de cazare, în sensul că prețurile de cazare negociate au fost stabilite în lei/cameră, și nu în lei/persoană, acestea fiind și cu mult mai mici decât nivelul alocației de cazare permis de legislaţie. Astfel, pentru perioada stării de urgență, prețul negociat al serviciilor prestate a fost de 216.540 lei, reprezentând 51,61% din prețul maxim la care ar fi putut să fie decontate potrivit legii, astfel încât prin modul în care au fost negociate și încheiate contractele menționate, a fost făcută o economie la buget de 202.980 lei. 

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta