A murit prințul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a!

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a încetat din viaţă. Prințul avea 99 de ani.

„Cu durere profundă, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a murit în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, potrivit declarației Palatului Buckingham.

Prințul Philip a fost internat în spital pe 16 februarie. A suferit o procedură pentru o afecțiune cardiacă, fiind spitalizat 28 de nopți.
 

 

 

Cine a fost Prințul Philip

Prințul Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut la 10 iunie 1921, în insula elenă Corfu. A fost singurul fiu al Prințului Andrew al Greciei și al prințesei Alice von Battenberg, care au mai avut împreună și patru fiice. Viața lor avea să se schimbe în septembrie 1922. Atunci unchiul Prințului Philip, Regele Constantin, a fost forțat să abdice, iar familia sa a fost trimisă în exil, în Franța.
În timpul copilăriei, Prințul Philip i-a fost prieten Regelui Mihai și au petrecut mai multe vacanțe împreună la Sinaia, Constanța, dar și în Italia.

Familia Prințului Philip avea să se destrame în 1931, când Prințesa Alice a avut o cădere nervoasă severă și a fost ulterior internată într-un sanatoriu din Elveția. În următoarele nouă luni, cele patru surori ale Prințului Philip s-au căsătorit și s-au mutat în Germania, iar tatăl lor a plecat la Monte Carlo.

După ce a fost educat în Franța și Germania, a urmat cursurile Colegiului Regal de Marină de la Dartmouth. Acolo a devenit expert în navigaţie, dar este și locul în care a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină soție. În 1939, regele George al VI-lea şi Regina Mamă Elisabeta, alături de cele două fiice, au mers în vizită la colegiul Regal de Marină. La vremea aceea, Prințesa Elisabeta, moștenitoarea tronului, avea doar 13 ani, iar Philip 18. Din acel moment au păstrat legătura prin corespondență.

În Al Doilea Război Mondial, Prințul Philip a ocupat diferite posturi pe navele militare din Ceylon, s-a aflat în mijlocul luptelor din Cape Matapan și a devenit comandatul secund al unei nave, în timpul invaziei Siciliei. După război, Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta, moștenitoarea tronului britanic. Anunțul oficial a fost făcut un an mai târziu.

Prințul Philip și Prințesa Elisabeta s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey. Ceremonia a fost transmisă în toată lumea, prin posturile de radio. Înainte de nuntă, Philip a renunțat la toate titlurile nobiliare. Însă în dimineaţa căsătoriei, el a fost numit Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth şi Baron de Greenwich. Cuplul regal a avut împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului, prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward, opt nepoţi şi opt strănepoţi.

În 1952, Regele George al VI-lea a încetat din viață, iar Elisabeta a preluat tronul sub numele de Elisabeta a II-a. Lucru care l-a determinat pe Prinţul Philip să renunţe la serviciul său în marina britanică pentru a putea fi alături de soţia sa, Regina. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953 și, pentru prima oară, a fost transmisă la televizor în întreaga lume.

În 1957, Philip a devenit Prinţ al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în 1957, titlu acordat de soția sa, Regina Elisabeta a II-a. De-a lungul celor peste șapte decenii de căsătorie, Ducele de Edinburgh a însoțit-o pe Regina Elisabeta în vizite de stat, ceremonii oficiale și angajamente regale.