(Video) A murit Gabi Luncă, regina muzicii lăutărești! Artista era internată în spital cu COVID


Gabi Luncă a murit, vineri seara, la vârsta de 82 de ani. Diagnosticată cu Covid-19, artista era internată la Spitalul Județean Ilfov. Anunţul a fost făcut de Rebeca Onoriu, fata cea mică a artistei, pe pagina sa de Facebook.

“Dupa 23 ani, din nou împreună! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem...”, a fost mesajul postat de Rebeca Onoriu. 

Din câte se pare, Gabi Luncă ar fi luat din spital o infecție nosocomială.

“Cea mai cumplită perioadă din viața mea. Am sperat, m-am rugat, însă inimioara mamei mele a obosit. Omenește s-a făcut tot ce s-a putut face. Nu suntem nemuritori. Avem liniștea și certitudinea că mama e în brațele Domnului și e liniștită. Am solicitat să se facă testul, să ne-o dea acasă, să o înmormântăm creștinește. Sper să nu fie nicio problemă. Acum două zile am vorbit cu mama la telefon. Știți care au fost ultimele ei cuvinte? «Rămâneți cu Domnul Iisus»”, a declarat, la un post de televiziune, Rebeca Onoriu.

CITEȘTE ȘI...(Video) Doliu în lumea muzicii! Drama vieții lui Nelu Ploieşteanu!

Tot vineri a decedat și Nelu Ploieșteanu, care, la rândul său, fusese diagnosticat cu coronavirus iar pe 26 martie, a murit Cornelia Catanga, și ea infectată cu Covid-19.


Cine a fost Gabi Luncă

Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova.

În anul 1951 începe să cânte alături de tatăl său, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești. 

După anul 1953, Luncă devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. Ea a devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești. 

În perioada 1955 – 1957, înregistrează prima data la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia Pe deasupra casei mele, și de asemenea începe colaborări cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești şi Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești.

Când avea 19 ani, Gabi Luncă înregistrează la Casa de discuri Electrecord primul ei album, cu patru piese, printre care şi melodia „Dă-mi drumul nevastă-n casă”. Începând cu anul 1973 Gabi Luncă înregistrează până la sfârșitul carierei sunt realizate alături de formația lui Ion Onoriu (soțul acesteia), unde se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache. În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983), respectiv în 1992 în Paris și Madrid. 

 

Gabi Luncă organizează împreună cu Ion Onoriu, în 1991, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană din istoria României, pe stadionul Dinamo.

Începând cu anul 1993, interpreta Gabi Luncă s-a retras complet de pe scena muzicală lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din București. 

Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă aparține generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane.