A început bătălia de 10 milioane euro pentru lapte-corn

Licitaţie cu miză uriaşă la Consiliul Judeţean Argeş, care în anii trecuţi a iscat numeroase scandaluri, dar şi anchete. Săptămâna trecută, administraţia judeţeană a dat startul procedurii de achiziţie publică pentru programul de furnizare şi distribuire a produselor lactate şi de panificaţie în şcolile şi grădiniţele din Argeş, punând la bătaie peste 10 milioane de euro (fără TVA).


 Contracte pe patru ani


În 2013, s-a luat decizia atribuirii contractelor pentru laptele şi cornul copiilor din Argeş pe o perioadă de patru ani, şi nu pe un singur an cum fusese până atunci. Măsura a venit ca urmare a faptului că de fiecare dată licitaţiile se întindeau pe luni de zile, inclusiv după începerea anului şcolar, timp în care elevii nu apucau să mai primească produsele gratuite.

CITEȘTE ȘI ... ACUM! Accident rutier cu sportivii de la Campionatul Mondial!

Aşa se face că în ultimii ani livrarea cutiilor cu lapte şi a cornurilor s-a derulat relativ fără prea multe incidente, cu excepţia micilor probleme apărute la momentul intrării societăţii Lactag în insolvenţă, probleme care între timp au fost remediate. Contractul încheiat în urmă cu patru ani este pe cale să expire, astfel că este nevoie de o nouă licitaţie, pentru livrarea produselor în intervalul 2017-2021.


43 de milioane de cornuri şi cutii cu lapte


Licitaţia este împărţită în două loturi. Primul lot vizează achiziţionarea de produse de panificaţie - cornuri, batoane, biscuiţi uscaţi sau covrigi simpli - şi are un buget alocat de 15.778.013,76 lei (3.456.679,54 euro), preţ fără TVA. Cel de-al doilea valorează aproape dublu, pentru livrarea produselor lactate - lapte, iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir - CJ Argeş oferind 31.117.749,36 lei  (6.817.340,2 euro).

CITEȘTE ȘI ... NU RATAȚI OPORTUNITATEA! LIDL face angajări masive în Argeș

Potrivit documentelor licitaţiei, se estimează că în fiecare an vor primi lapte şi corn în medie peste 62.000 de elevi şi preşcolari, rezultând un total de peste 43 de milioane de cornuri, respectiv cutii de lapte.
Pentru a putea participa la licitaţie, firmele interesate trebuie să facă inclusiv dovada că dispun de mijloacele de transport necesare livrării produselor în şcoli şi grădiniţe.

Termenul-limită pentru solicitarea de documente necesare în procesul de întocmire a ofertelor este 17 august, iar ultima zi de primire a ofertelor este 21 august. În ultimii ani, de furnizarea produselor prin programul „Lapte-corn” s-au ocupat Lactag şi Vel Pitar, care şi-au adjudecat în 2013 contracte de 28 milioane lei noi, respectiv, 14 milioane. 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta