A furat banii din flagrant! Poliţistul-erou era infractor

Prezentat drept eroul zilei după ce a prins în flagrant un escroc în timp ce înşela un bătrân prin metoda „Accidentul”, Daniel Drăghici este principalul suspect al anchetei care vizează dispariţia a circa 80 de milioane de lei din banii plătiţi de victimă. L-au dat de gol - susţin sursele „Ancheta” - achiziţiile costisitoare făcute imediat după operaţiunea flagrantului. Astfel, o carieră ce părea promiţătoare are toate şansele să moară în faşă, după ce elevul Şcolii de Poliţie de la Câmpina se pare că nu a rezistat tentaţiei de a sustrage o parte din teancul de bani cu care s-a trezit întâmplător sub nas. 

În ciuda avertismentelor repetate ale poliţiei şi a mediatizării cazurilor de înşelăciune anterioare, anul acesta, în Argeş, s-a consemnat un val de escrocherii prin celebra metodă „Accidentul”. Victime cad, de regulă, oameni în vârstă, apelaţi la întâmplare de escroci sub pretextul că o persoană dragă a intrat într-un necaz şi are nevoie urgentă de bani. Sub imperiul emoţiilor şi al grabei de a rezolva problema cât mai repede, bătrânii ajung să-şi scoată de la saltea economiile şi să le dea celor care îi conving să facă asta cu un simplu telefon.


# Apel disperat: „Mamă, salvează-mă! Am nevoie de bani!”
În primăvara acestui an, inclusiv mama senatoarei Cristina Stocheci a picat în plasa escrocilor, cărora le-a dat fără să clipească 5.000 de euro pe motiv că fiica sa ar fi suferit un accident şi banii erau necesari pentru a plăti o operaţie de urgenţă. Cu mici modificări, povestea este mereu cam aceeaşi. La fel a păţit şi un bătrân de 74 de ani din Piteşti, undeva spre sfârşitul lunii mai, când el şi soţia sa s-au trezit cu un telefon de la „fiul” lor, în care acesta, sufocat de plâns, implora ajutor: „Mamă, am dat de necaz! Mamă, salvează-mă! Uite, am făcut accident, am dat peste o femeie. I-am rupt picioarele şi coloana!” - se auzea în telefon, iar bătrânii, copleşiţi de emoţia momentului, au acceptat să dea toţi banii pe care îi aveau strânşi pentru înmormântare unui tânăr ce s-a dat drept fiul victimei accidentului.


# Escrocheria a fost anihilată de un viitor poliţist 
După ce au căzut de acord cum şi unde să aibă loc tranzacţia, bătrânul de 74 de ani şi-a pus economiile într-un plic şi a coborât în faţa blocului unde locuieşte, pentru a preda banii fiului victimei presupusului accident. Aici îl aştepta un puştan de doar 16 ani, care a luat plicul doldora de bani. Întâmplarea a făcut ca în apropiere să se afle la momentul respectiv tânărul Daniel Drăghici, elev la Şcoala de Agenți de Poliție din Câmpina, împreună cu prietenul său Ioan Bujor. Viitorului poliţist i s-a părut ciudat faptul că un bătrânel îi dă un plic unui tânăr destul de dubios la prima vedere şi, bănuind că este vorba despre metoda „Accidentul”, a sunat imediat la poliţie şi s-a pus în urmărirea suspectului. Daniel Drăghici l-a prins pe escroc, l-a imobilizat şi l-a predat celor doi agenţi de poliţie sosiţi în urma sesizării, undeva în zona hypermarketului Kaufland Nord. 


# Poliţia Română: „Pentru noi, el este eroul zilei”
Gestul piteşteanului Daniel Drăghici a fost rapid tratat ca fiind un act de eroism, la scurt timp toate ziarele şi televiziunile prezentându-l drept un tânăr ce promite să fie un poliţist de succes şi de încredere. Mai mult decât atât, chiar Poliţia Română s-a folosit de cazul său pentru a-şi face imagine, postând fotografia tânărului pe pagina de Facebook a instituţiei, însoţită de următorul text: 
„Pentru noi, #EroulZilei este Drăghici Daniel, elev al Școlii de Poliție, care, în timpul liber, a recuperat peste 20.000 de lei, bani luați de la un bătrân, de 74 de ani, din Pitești ce fusese înșelat prin metoda «accidentul». Viitorul polițist se afla în fața blocului victimei și a observat momentul în care acesta preda un plic unui tânăr, de 16 ani, din Constanța. Daniel, însoțit de un prieten, a urmărit tânărul care luase plicul și l-a imobilizat. De asemenea, telefonic, a solicitat sprijinul politiștilor Secției 2 Poliție Pitești, reușindu-se recuperarea celor peste 20.000 de lei ce se aflau în plic. 
Daniel are 19 ani, a fost admis la Școala de Agenți de Poliție «Vasile Lascăr»  Câmpina în ianuarie 2018 și este în practică la Poliția Orașului Ștefănești.
Felicitări, Daniel, pentru implicarea de care ai dat dovadă! Îți dorim o carieră lungă și frumoasă în Poliția Română!”

 În zilele care au urmat, cazul a apărut în toată presa, iar tânărul viitor poliţist a primit laude şi felicitări de la mii de oameni. 


# Zeci de milioane - evaporate în câteva minute
La scurt timp însă aveau să apară câteva semne de întrebare, legat de suma găsită la escroc şi restituită bătrânului: „La controlul corporal asupra suspectului a fost găsită suma de 21.800 lei, ce a fost restituită integral persoanei vătămate” - au precizat colegii viitorului poliţist, în vreme ce bătrânul înşelat povestea că „am pus într-un plic 30.000 de lei şi am coborât la bloc. Mă uitam după o maşină cu numere de Dâmboviţa. Erau doi tineri lângă o maşină cu numere de Vrancea şi m-am dus la ei. Abia apoi am aflat că unul dintre băieţii ăia era poliţist.”
Aşadar, discrepanţă de aproximativ 80 de milioane de lei vechi între suma găsită la escroc şi cea pe care victima înşelătoriei susţine că a plătit-o. Şi, atunci, unde au dispărut banii? - s-au întrebat poliţiştii, cu atât mai mult, cu cât septuagenarul insistă în continuare că el a avut 300 de milioane, nu 200, şi îşi vrea banii integral, depunând o plângere pentru a-şi recupera suma lipsă.


# Din erou a devenit suspect principal
După ce s-au lămurit că nici adolescentul escroc nu luase banii lipsă, pentru că pur şi simplu nu apucase, fiind prins imediat după tranzacţie, şi nici bătrânul nu exagerase suma, suspiciunile oamenilor legii s-au îndreptat către singurele persoane care mai fuseseră de faţă: tinerii Daniel Drăghici şi Ioan Bujor. Iniţial, oamenii legii l-au suspectat pe prietenul viitorului poliţist, însă - conform surselor noastre - după ce l-au audiat pe acesta şi au pus cap la cap şi restul informaţiilor adunate, singurul suspect pe listă a rămas taman „eroul zilei”. L-ar fi dat de gol - susţin aceleaşi surse - faptul că la doar câteva ore după flagrant acesta şi-ar fi cumpărat un laptop, iar în zilele care au urmat şi-ar fi tunat şi maşina, costurile acestor achiziţii fiind de ordinul zecilor de milioane de lei. În prezent, Daniel Drăghici face obiectul unei anchete a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, între aceștia și conducerea Școlii de Agenți de Poliție de la Câmpina purtându-se corespondență scrisă. 


Contactaţi de redactorii „Ancheta” pentru un punct de vedere vizavi de acest caz, ce riscă să arunce o pată pe obrazul Poliţiei Române, reprezentanţii IPJ Argeş ne-au transmis: „Actele întocmite de noi în urma acţiunii prin care a fost prins suspectul au fost trimise la Parchet, iar în prezent cazul nu mai face obiectul cercetărilor noastre. În aceste condiţii, nu avem cunoştinţă despre detalii privind eventuale plângeri depuse direct la procurorul de caz. Nefiind angajat al Inspectoratului de Poliţie Argeş, eventualele schimburi de date şi documente - evident, dacă este cazul - s-ar face între Parchet şi Şcoala de Poliţie de la Câmpina, acolo unde persoana la care faceţi referire este elev”. - a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Argeş, Mădălin Zamfir.
 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta