A fost cutremur în România

Un cutremur cu magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter s-a produs marți în județul Vrancea, la adâncimea de 88 kilometri.

Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Bacău (84), Brașov (88 km), Ploiești (110 km), Galați (111 km) și Brăila (116 km), conform Mediafax.ro.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în acest an, cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, s-au produs în 30 ianuarie, în zona seismică Vrancea.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur:

- Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.
- Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.
- Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.
- Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese.
- Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.
- Închideți sursele de foc cât puteți de repede, dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
- Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar - dacă puteți - deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.
- Nu alergați în stradă sau pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur, feriți-vă de versanții de unde pot cădea roci sau de unde pot avea loc alunecări de teren.
- Dacă sunteți în mașină, opriți-vă cât mai repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înăuntru.
- Într-un mijloc de transport în comun, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Apoi nu va îmbulziți la coborâre.
- În metrou păstrați-va calmul și ascultați recomandările personalului trenului.
- Într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică, etc) stați calm, nu alergați către ieșire; îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. 

Ce să faci după un cutremur puternic în România: 

- Nu plecați imediat din spațiul în care va aflați. 
- Acordați primul ajutor celor afectați de seism.
- Ajutați-i pe cei răniți sau prinși sub mobilier, obiecte sau elemente ușoare de construcții căzute, să se degajeze. Atenție - nu mișcați răniții grav!
- Deblocarea căii de acces se poate încerca numai dacă prin aceasta nu se înrăutățește situația
- Curățați căile de circulație de cioburi sau substanțe toxice, chimicale vărsate, etc.
- Îngrijiți-vă de siguranța copiilor, bolnavilor, bătrânilor, liniștiți-i.
- Nu utilizați telefonul decât pentru apeluri la salvare, pompieri, poliție, în cazuri justificate, spre a nu bloca liniile necesare intervențiilor de urgență.
- Ascultați doar informațiile și recomandările transmise oficial, recepționate direct de dvs. și nu din auzite.
- Verificați preliminar starea instalațiilor electrice, de gaz, apă, canal, verificați vizual și starea construcției în interior.
- În caz de avarii, închideți pe măsura posibilităților alimentarea locală sau generală și anunțați imediat după aceea instituția de specialitate.
- La ieșirea din clădire, pentru orice eventualitate, protejați-vă capul cu o cască sau alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărți groase, etc.).
- Evitați clădirile grav avariate, cu excepția unor cazuri de ajutor sau salvare ce trebuie întreprinse cu un minim de măsuri de securitate și fără riscuri inutile.
- Fiți pregătiți pentru potențiale replici seismice.
- Nu ascultați sfaturile unor așa-ziși specialiști necunoscuți care apar ad-hoc.
- Păstrați-va calmul, nu vă panicați.
- La evacuare dați prioritate celor răniți, copiilor, bătrânilor, femeilor și ascultați recomandările slavatorilor.