90% dintre medicii argeşeni acceptă vaccinul anti-COVID!

Posibilitatea achiziţionării unui vaccin anti-COVID19 a determinat guvernul să stabilească un plan de bătaie pentru imunizarea faţă de virusul Sars-CoV-2. Deja s-au stabilit etapele în care se vor administra vaccinurile, iar primii care vor beneficia de ele sunt angajaţii din sistemul medical şi din asistenţa socială. 

CITEȘTE ȘI ... Vor mai fi obligate să poarte mască persoanele care se vor vaccina anti-COVID?


Aşa cum a declarat medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă, responsabil de această campanie, imunizarea se va face în următoarea ordine: prima dată se vaccinează personalul din sistemul medical public și privat și personalul care deservește activități critice (apărare, ordine publică, securitate naţională, transporturi, învăţământ, energie, servicii publice, alimentație sau energie). În etapa a doua intră populaţia din grupele de risc faţă de COVID-19, adică vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de COVID-19. Ultima etapă se adresează restului populaţiei. De asemenea, s-a mai specificat că nimeni nu este obligat să se vaccineze, fiind o acţiune opţională, şi că este gratuit. 

 

 

 Dr. Aura Copciag - DSP: „Cei din spitale sunt conştienţi de pericolul virusului”


Pentru a cunoaşte necesarul de vaccinuri, deja s-au făcut listele cu personalul medical şi cel din asistenţă medico-socială, care optează pentru administrarea lor, însă listele nu s-au finalizat, urmând ca în această săptămână să se centralizeze rezultatele.

„Reacţia a fost bună. Personalul medical a oferit un răspuns pozitiv la ideea de vaccinare, mai ales că fiecare entitate din judeţ a avut câte un focar şi ştie ce înseamnă. Pot să spun că 90% dintre angajaţii din spitale şi unităţile medico-sociale au optat pentru vaccinare, dar nu ştim dacă toţi se vor şi vaccina. La acest moment, în etapa de faţă, răspunsul este pozitiv şi se doreşte această imunizare. Cei din spitale sunt conştienţi de pericolul virusului şi de beneficiile unui vaccin, mai greu este să faci populaţia să înţeleagă şi să accepte vaccinarea.”, ne-a declarat dr. Aura Copciag, şeful serviciului Control în Sănătate Publică.

 

 

 Dr. Horia Trăilă - Spitalul Orăşenesc Mioveni: „Când vezi cum îţi pică oamenii în stânga şi-n dreapta, trebuie să ai acest vaccin!” 


Managerul Spitalului Orăşenesc Mioveni, dr. Horia Trăilă, explică de ce solicită vaccin pentru întreg personalul şi care este motivul pentru care există şi persoane care au refuzat, la acest moment, vaccinarea.

„Cifric, tot personalul medical din spital. La noi vaccinul nu mai este o opţiune. În momentul în care te lupţi cu COVID-ul şi vezi cum îţi pică oamenii în stânga şi în dreapta, trebuie să ai acest vaccin pentru personalul medical. Sunt vreo 5 variante de vaccin în momentul de faţă şi nimeni nu ştie care va fi. Cel mai promiţător în acest moment, din punct de  vedere medical, cel de la Pfizer pare să fie. Există şi oameni reticenţi, este un vaccin nou, nu ştii ce reacţii adverse are, e normal să existe şi o asemenea atitudine. Va fi un procent de cazuri care postvaccinare nu vor merge bine. Cu toate astea, întreaga comunitate medicală se uită la vaccinare ca la o salvare! Nici nu se pune problema să nu avem vaccin pentru angajaţii din spital, pentru că sigur atunci voi fi mai aspru criticat că nu i-am vaccinat decât că nu l-am luat.”, ne-a declarat dr. Horia Trăilă. 


Şi la Câmpulung sunt semnale că personalul medical doreşte vaccinarea aproape în totalitate, după cum ne-a declarat consilierul primarului Elena Lasconi pe probleme de sănătate, dr. Andrei Aron, iar la Costeşti, procentul celor care ar opta pentru vaccin este de 70. 
La acest moment, conform informațiilor apărute în presa internaţională, două vaccinuri au trecut de etapa a treia, cea finală de verificare, fiind vorba de cel americano-german al Pfizer-BioNTech și de cel al companiei americane Moderna. În România, vaccinul va ajunge prin prisma schemei comune a Uniunii Europene, care a încheiat contracte cu mai mulți producători. 


Sursa: saptamanalul ancheta