8 Martie: Ziua Femeii sau Ziua Mamei?

In fiecare primavara , toate doamnele și domnișoarele așteaptă ziua de 8 martie deoarece aceasta este o sărbătoare dedicată lor. Unii spun că 8 martie este Ziua Femeii, alții spun că este Ziua Mamei, în tot cazul este vorba despre o sărbătoare dedicată reprezentantelor sexului frumos.

Dar 8 Martie este mai mult decât atât ! Aceasta sarbatoare înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor şi în acelaşi timp o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate!

De-a lungul timpului, femeile din lumea intreaga au luptat pentru recunoasterea drepturilor , pentru respect si egalitate iar daca e sa mentionam cele mai importante momente din istorie acestea ar fi :

8 Martie 1908, cand 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era: “Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătăţire.’’

CITEȘTE ȘI ... DE 8 MARTIE - seară dansantă în comuna Corbi

 

In anii urmatori femeile au incercat si nu au renunat la lupta pentru recunoastere dar abia in anul 1977 , Organizaţia Natunilor Unite şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii. În acel an, Adunarea Generală ONU a adoptat Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame, orice zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”.

“ Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii ”. (UN Womenwatch – organism ONU).

Nu a fost menţionată în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi.

La noi, sărbătoarea de 8 Martie se împleteşte cu tradiţia locală a Mărţişorului, fiind considerată de către mulţi şi Ziua Mamei. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

Ar fi frumos sa ne amintim zi de zi de persoanele dragi , sa incercam sa apreciem si sa multumim mai des , iar la data de 8 Martie sa facem cate un gest in plus de afectiune , fie el reprezentat de un cadou, buchet de flori, sau o cutie de bomboane, insotit bineinteles de un mesaj sincer si cald. In cazul in care aveti nevoie de inspiratie , gasiti mai jos cateva exemple de urari care va pot fi de folos:

„Îţi urez o zi a femeii în care să te bucuri de fiecare rază de soare, de fiecare pată de verdeaţă şi… de dragostea mea necondiţionată. La mulţi ani, de Ziua Femeii”

„Unei singure fiinţe din viaţa mea îi datorez tot ceea ce eu am şi ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat naştere, m-a crescut şi m-a învăţat să iubesc. Nu exista cuvinte care să o descrie! Te iubesc, mama! La mulţi ani”