7 argeşeni - în topul celor mai bogaţi români

Anul 2018 se vede bine pe hârtie: businessurile au duduit în diverse domenii, iar marii oameni de afaceri au făcut o mulţime de bani. Ce-i drept, doar o parte din ei, pentru că sunt mulţi ale căror conturi au scăzut chiar şi cu zeci de milioane de euro. Cel mai bogat român este în continuare Ion Ţiriac, a cărui avere a crescut în 2018, omul de afaceri având la acest moment active de 1,9-2 miliarde de euro. În Top 300 întocmit de revista „Capital” apar şi 7 argeşeni, cărora li se adaugă alţi trei oameni de afaceri cu strânse legături cu judeţul nostru. Dintre argeşeni, cel mai avut este Gheorghe Dolofan, care deţine supremaţia averilor şi pe regiunea Sud-Muntenia. 

 


Are cea mai mare avere din regiunea Sud-Muntenia
 Gheorghe Dolofan – 110-120 milioane de euro


Cunoscutul şi totodată discretul om de afaceri este cel mai bine plasat argeşean în acest top, aflându-se pe poziţia 44 la nivel naţional şi fiind primul pe regiunea Sud Muntenia. În 2018, averea sa a crescut cu 10 milioane de euro faţă de anul trecut, fiind estimată la 110-120 de milioane de euro. Principalele afaceri pe care le manageriază cu succes Gheorghe Dolofan sunt comerţul cu maşini, asigurări şi IFN. Acesta a intrat în afaceri imediat după 1989 pe piaţa restaurantelor şi a comerţului cu alcool. La scurt timp, s-a văzut nevoit să renunţe la business din cauza accizelor şi a concurenţei neloiale. Imediat a început să importe echipamente pentru spălătoriile auto, dar s-a ocupat şi cu distribuţia de pompe de alimentare pentru staţiile de carburanţi. În 1996, se apucă să importe maşini Peugeot prin firmele Trust Motor şi Eurial Invest. În acest domeniu a rămas încă de atunci, Gheorghe Dolofan reuşind să facă performanţă în importul de maşini, fapt ce îi aduce câştiguri financiare însemnate. 

 

 Gheorghe Badea - 95 milioane de euro 
Pe locul secund în ceea ce-i priveşte pe argeşenii get-beget din acest top se regăseşte cunoscutul om de afaceri Gheorghe Badea. În 2018, averea sa a cunoscut o creştere spectaculoasă, de la 82 de milioane de euro în 2017 la aproape 95 de milioane de euro în 2018, lucru care îl plasează pe locul 58 la nivel naţional. În principal, afacerile lui Gheorghe Badea se bazează pe industria auto, comerţ, energie şi turism, domnia sa fiind unul dintre principalii angajatori din judeţul nostru şi având la această oră câteva mii de angajaţi. Principala companie pe care o controlează omul de afaceri argeşean este Grupul Industrial Componente ce are trei divizii: Plastic Division, Metal Division şi System&Assembling Division. Grupul GIC este unul dintre principalii parteneri ai uzinei Dacia Renault de la Mioveni, aceasta fabricând multe dintre componentele autoturismelor care ies pe poarta uzinei de la Colibaşi. 

 

 Ion Lazăr – 64-66 milioane de euro
Omul de afaceri argeşean Ion Lazăr este unicul proprietar al companiei de transport Internaţional Lazăr Company, acesta fiind şi cea mai mare afacere pe care o controlează. Compania condusă de Benone Lazăr a consemnat o creştere a afacerilor în 2018, averea sa crescând cu 2 milioane de euro şi ajungând la 64-66 milioane. Pe lângă businessurile din domeniul transportului internaţional de marfă, flota acestuia depăşind 1.300 de autocamioane şi autoutilitare, argeşeanul mai are afaceri şi în logistică şi agricultură. Cumulate, toate acestea îl poziţionează pe Ion Lazăr pe locul 91 la nivel naţional. 

 

 

 Corneliu Gâdoiu – 62-65 milioane de euro
Pe locul 4 în judeţ şi 94 pe ţară se află un om de afaceri care a preferat să păstreze discreţia de-a lungul timpului. Originar din comuna Călineşti, Corneliu-George Gâdoiu şi-a concentrat afacerile în Capitală şi la acest moment este unul dintre principalii parteneri de afaceri ai lui Cristi Borcea. Cei doi oameni de afaceri sunt asociaţi în firma de distribuţie GPL Gaspeco, fosta divizie a Petrom, pe care au achiziţionat-o în anul 2012. Gaspeco deţine cel mai mare parc de butelii utilizate pentru consum casnic din România, ca urmare a investiţiilor efectuate de-a lungul timpului atât de Shell Gas, cât şi de OMV. Potrivit datelor oficiale, Gaspeco a realizat în 2017 o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, societatea înregistrând un profit de 7 milioane de euro. În prezent, Corneliu-George Gâdoiu are o avere cuprinsă între 62 și 65 de milioane de euro în creştere de la 60-62 milioane de euro în 2017. 

 

 Valentin Vişoiu – 52-55 milioane de euro
Cunoscutul om de afaceri argeşean se află şi în acest an în topul celor mai bogaţi oameni din România pe locul 115, cu o avere estimată între 52 și 55 milioane de euro, principalele ramuri ale businessului controlat de Valentin Vişoiu fiind în domeniul contrucţiilor imobiliarelor şi energiei. Acţionar al grupului de firme Conarg, omul de afaceri a construit în ultimii ani mai multe ansambluri rezidenţiale în Capitală cum ar fi Răsărit de Soare, Quadra Place 1 şi 2. La începutul lui 2018, omul de afaceri a anunţat o investiţie de 14 milioane de euro într-un alt ansamblu rezidenţial din prelungirea Ghencea, Valentin Vişoiu demonstrând încă o dată că are fler când vine vorba de imobiliare. 

 

 

 Nicolae Movileanu - 50 milioane de euro 
Principala afacere a familiei Movileanu este compania Delta Invest. Înfiinţată în anul 1994, firma controlată de Nicolae şi Mariana Movileanu este la acest moment unul dintre principalii jucători de pe piaţa maselor platice din România. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 41 de milioane de euro şi un profit net de 5 milioane de euro. În urmă cu 4 ani, familia Movileanu a intrat şi în industria hotelieră după ce a preluat hotelurile Cocor şi Pajura din Venus alături de alte 28 de vile şi a dezvotat astfel un complex modern de 4 stele investind circa 12 milioane de euro în Mera Resort. Şi în 2017, familia Movileanu a băgat bani în turism, investind alte 12 milioane de euro pentru a renova complet hotelurile Onix şi Safir din Cap Aurora. Pe lângă aceste afaceri, familia Movileanu mai deţine alte 21 de firme, afaceri ce-i clasează pe locul 123 în acest top cu o avere de 50 de milioane de euro, cu 12 milioane mai mult decât în anul precedent. 

 

 Virgil şi Sorin Dumitru - 44 de milioane de euro
Comesad reprezintă la acest moment unul dintre cele mai cunoscute grupuri de firme din judeţul nostru cu activităţi în diverse domenii cum ar fi insfrastructură, construcţii, producţie de mase plastice, dar şi industria hotelieră. Principala componentă a grupului controlat de fraţii Virgil şi Sorin Dumitru, Comesad Ro, realizează în principal lucrări de construcţii şi montaj, iar în prezent participă la realizarea gazoductului BRUA, cel mai mare proiect de acest gen din ultimii 30 de ani. O altă afacere gestionată de familia Dumitru şi care a mers foarte bine în 2018 este Confident Travel, care administrează Hotelul Ramada din Piteşti şi care a înregistrat o cifră de afaceri de 3,6 milioane de euro şi un profit de 600.000 de euro. Toate aceste businessuri îi plasează pe Virgil şi Sorin Dumitru pe locul 134 în Top 300 Capital cu 42-44 milioane de euro. 
 Grupul Fildas-Catena o plasează pe Anca Vlad pe locul 9 
Chiar dacă nu este argeşeancă, Anca Vlad şi-a concentrat afacerile în judeţul nostru, centrul de comandă al Fildas-Catena fiind la Piteşti. Compania farmaceutică are la acest moment peste 6.000 de angajaţi, iar financiar este într-o continuă creştere. Astfel, potrivit datelor, în primul semestru Fildas-Catena a avut o cifră de afaceri de 378 de milioane de euro în creştere cu 19% faţă de perioada similară a anului 2017. Aceste cifre se regăsesc în dezvoltarea grupului de firme, lanţul de farmacii Catena ajungând la 720 de unităţi în întreaga ţară, bugetul pentru expansiune fiind anual de 10 milioane de euro. Un alt proiect important al Fildas-Catena a fost cel al relocării depozitului central din Otopeni într-un centru logistic nou la Mogoşoaia. La acest moment, Fildas deţine cea mai extinsă reţea de depozite din ţară, având 12 depozite regionale şi două centrale. Succesul în domeniul farmaceutic îi aduce Ancăi Vlad poziţia 9 în acest top, cu o avere situată între 340 şi 360 de milioane de euro. 

  O firmă din Topoloveni - în topul afacerilor care au construit averi 

Deşi cea mai mare parte a afacerilor pe care le deţine sunt în Capitală şi pe litoral, la averea colosală de 120 de milioane de euro a lui Mohammad Murad a constribuit şi o firmă din judeţul nostru, Spring Time, cea care fabrică o multitudine de conserve, dar şi produse de tip fast-food şi care este situată în Topoloveni. Pe lângă aceasta, omul de afaceri deţine mai multe hoteluri pe litoral, capacitatea acestora fiind de 4.000 de locuri de cazare, şi o reţea de 16 restaurante Spring Time. 

  Fratele liberalului Narcis Sofianu - cel mai bogat vâlcean

Fratele mai mare al politicianului Narcis Sofianu, Nicolae Sofianu, este de mai mulţi ani cel mai bogat om din judeţul vecin, Vâlcea. Acesta şi-a dezvoltat afacerile pe mai multe paliere: imobiliare, servicii medicale, hoteliere şi artă. Nicolae Sofianu are la acest moment unicul hotel-muzeu de artă din România, întrucât Grand Hotel Sofianu reuneşte operele celor mai reprezentativi 500 de artişti plastici din România. Nicolae Sofianu are în proprietate mai multe terenuri şi imobile care îi cresc considerabil averea ce ajunge la 28-30 de milioane de euro.  


 

Sursa: saptamanalul ancheta