6.211 lei pe lună - banii pe care îi „mănâncă” un deținut de la Mioveni

Pentru 2020, Penitenciarul Mioveni a alocat un cost global de întreținere deținut de 6.211 lei pe lună. Costul mediu cu bunurile și serviciile pentru fiecare persoană privată de libertate este de 915,98 lei pe lună, cost ce acoperă: încălzire, apă, carburanţi, hrană, medicamente, obiecte de inventar, reparaţii curente, materiale de întreţinere etc.

Comparativ cu anul precedent celui de raportare se sesizează o mică scădere a cheltuielilor, costul mediu cu bunurile și serviciile în 2019 fiind de circa 975 lei per deținut. Așa cum se arată în bilanțul ultimului an de activitate al Penitenciarului Mioveni, pandemia a adus unele modificări atât în activitatea unității, cât și în programul deținuților.

Peste 32 de milioane lei drepturi salariale

La calcularea costurilor intră și cheltuielile salariale, care, în anul 2020, au atins peste 32 milioane lei, cu 4,7% mai mult față de 2019. Cele 32 milioane lei s-au împărțit astfel: 369.279 lei, tichete de vacanță; 205.400 lei, decontarea transportului la şi de la locul de muncă; 1.051.208 lei, decontarea compensației lunare pentru chirie; 515.682 lei, decontarea de medicamente și a transportului în concediu de odihnă.

Audierile s-au mutat în online și au scăzut cheltuielile pentru deplasare

Pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, instanțele au început să audieze părțile din dosar aflate în detenție prin intermediul conexiunilor online. 2708 persoane private de libertate au fost în această situație. Sistemul s-a dovedit a fi eficient și economicos, iar conducerea Penitenciarului Mioveni cere extinderea acestei proceduri. „Apreciem utilă modificarea legislației execuțional penale în sensul extinderii posibilității de audiere prin videoconferință a persoanelor private de libertate și în alte cazuri decât cele considerate excepționale, având în vedere avantajele incontestabile pe care această activitate le aduce, respectiv eliminarea «turismului penitenciar», reducerea cheltuielilor destinate activității de transport atât în cazul transferurilor, cât și în cazul prezentărilor în fața organelor judiciare, precum și reducerea resursei umane necesare desfășurării acestor activități.”, se precizează în raportul de activitate pentru 2020. 

Doar 70 de vizite la camera intimă

În Penitenciarul Mioveni sunt „cazați” circa 600 de deținuți. În cursul anului 2020, aceștia au primit 4.000 de vizite, cu 2.000 mai puține decât în 2019, asta și în contextul pandemic. Probabil restricțiile au condus și la scăderea vizitelor la camera intimă. Anul trecut, doar 70 de asemenea solicitări au fost, pentru întâlniri de 3 ore, în condițiile în care se înregistrau 145, respectiv 198 de cereri în anii anteriori. În schimb, vizitele de 48 ore au fost tot puține, și anume 5, însă și în 2019, în condiții normale, au fost doar 8. 

Cel mai scăzut număr de telefoane mobile descoperite în ultimii 10 ani

Anul trecut, în pachete a fost descoperit un singur telefon mobil, iar în posesia deținuților doar  patru asemenea device-uri. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. În schimb, a crescut numărul cazurilor de substanțe suspecte, descoperite însă înainte să ajungă la persoanele private de libertate. Au fost 7 asemenea situații în 2020, în condițiile în care în anii trecuți au fost câte 1 – 2 cazuri. Și la incidente negative (70) s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani. Cele mai multe incidente au fost de refuz hrană (19), descoperire obiecte interzise (17), automutilare (11) și altercații (9).

Sursa: Săptămânal Ancheta