5.000 de lei amendă pentru un apel fals la 112!

De la începutul acestui an, la numărul de urgență 112 au fost înregistrate zeci de mii de apeluri false care au pus autoritățile pe jar și care au presupus cheltuieli de prisos de la bugetul de stat. Acesta a fost și motivul pentru care s-a luat de curând decizia ca sancțiunile pentru apelarea nejustificată a numărului de urgență să fie aspru taxată financiar, amenzile ajungând și la 5.000 de lei.

CITEȘTE ȘI ... Hotelul Victoria se extinde! Se construieşte o aripă nouă cu 41 de camere

 

Astfel, apelarea abuzivă a numărului unic pentru numărul de urgență 112 se sancționează - începând de săptămâna trecută - cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei, iar alertarea falsă a serviciilor specializate de intervenție va fi sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

„În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – SMURD, poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv SMURD, contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat. Sanțiunile au fost stabilite prin ordonanța de urgență nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență a guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea ordonanței de urgență a guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice”, se arată în comunicat al Poliției Române. 

Sursa: saptamanalul ancheta