5 descoperiri din ultimul deceniu ce ar putea schimba viitorul

In ultimii 10 ani, descoperirile stiintifice au beneficiat si de pe urma eforturilor globale, ce au permis unor echipe mai mari de cercetatori sa participe la cercetari.

 

 

Descoperirea primelor unde gravitationale


In 1916, Albert Einstein sustinea ca in momentul in care obiectele cu destula masa accelerau, putea crea uneori unde ce strabateau spatiul si timpul. Einstein s-a indoit de existenta lor ulterior, insa, in 2015, observatorul LIGO a studiat efectele coliziunii dintre doua gauri negre. Descoperirea a fost anuntata in 2016.

 

 

 

Descoperirea a mii de noi exoplanete


In ultimul deceniu, datele despre planete ce orbiteaza in jurul stelelor indepartate s-au inmultit datorita Telescopului Spatial Kepler al organizatiei NASA. In perioada 2009-2018, Kepler a descoperit 2.700 de exoplanete, inclusiv prima exoplaneta muntoasa. In 2017, cercetatorii au descoperit TRAPPIST-1, un sistem la o distanta de 39 de ani-lumina de Terra ce include 7 planete asemanatoare cu a noastra.

 

 


Inceputul erei Crispr


Editarea ADN-ului s-a dezvoltat in ultimii 10 ani, in mare parte datorita sistemului Crispr-Cas9. In 2012, cercetatorii au propus ca Crispr-Cas9 poate fi folosit drept o unealta de editare genetica. In doar cateva luni, alte echipe au confirmat ca tehnica poate fi folosita si in cazul ADN-ului uman.

Din pacate, spre oroarea lumii medicale, in 2018, aceeasi tehnologie a fost folosita in experimentul pe doua gemene din China, realizat de He Jiankui, insa se pare ca studiul a esuat, in ciuda afirmatiilor echipei responsabile.

 

 

 

Premiere interstelare


E posibil ca, in viitor, perioada 2010-2019 sa fie cunoscuta drept decada interstelara. Pentru prima data in istorie, navele au trecut dincolo de granita dintre Soare si spatiul interstelar, plus ca au fost observate primele vizite ale obiectelor interstelare in Sistemul Solar.

In August 2012, nava Voyager 1 a trecut de granita heliosferei. Voyager 2 a avut aceeasi performanta in noiembrie 2018 si ambele date continua sa transmita date incredibile catre NASA.

 

 

 

Descoperiri noi in Sistemul Solar


In iulie 2015, nava New Horizons a NASA a vizitat Pluto si a trimis inapoi primele imagini. In prima zi a anului 2019, nava a reusit sa surprinda imagini si cu obiectul antic Arrokoth.


Sursa: digi-world.tv