46 miliarde lei vechi - nota de plată a piteştenilor pentru COVID-19

Piteştiul a cheltuit 46 miliarde lei vechi pentru combaterea efectelor pandemiei, sumă din care guvernul a returnat doar jumătate. Aproape 20 de miliarde lei vechi (bugetul pe un an al unei primării din mediul rural) rămân duși din vistieria locală a municipiului reședință de județ, iar acum municipalitatea se trezeşte, asemenea multor alte primării din România, că îi este pusă în braţe şi finanțarea centrelor de vaccinare, trei la număr. În cazul acestei noi surprize, Primăria trebuie să asigure sporurile acordate personalului medico-auxiliar, dar şi toată componenta de organizare, dotare şi operaţionalizare a centrelor. 

CITEȘTE ȘI ... ATENȚIE, PĂRINȚI! Fetiță de 10 ani din Pitești - racolată de un prădător sexual pe Instagram

Nota de plată pentru COVID a Primăriei Municipiului Piteşti, pentru cele 9 luni de stare de urgenţă şi de alertă, este de circa 4.639.000 lei, bani din care s-au primit înapoi, de la bugetul de stat, aproximativ 2.689.000 lei. Restul sumei, de aproape 1.950.000 lei, a fost folosit din vistieria municipiului și a reprezentat bani pe care administraţia a trebuit să îi tragă de la alte capitole, deoarece cheltuielile respective nu au putut fi anticipate la construcţia bugetului pe 2020. 

CITEȘTE ȘI ... Trafic blocat pe un sens în Drăganu. O autoutilitară și un Logan s-au ciocnit

√ În ceea ce privește cheltuielile realizate, în 2020, municipalitatea a cumpărat soluţii de dezinfecţie în valoare de 460.000 lei. 
√ Pentru dispenserele montate la scările blocurilor, care au fost alimentate tot de administraţie o bună perioadă, s-au mai cheltuit alți 140.000 lei. 
√ Alte 86.200 lei au fost cheltuiţi pentru achiziţia a 13 tunele de dezinfecţie, care au fost montate în pieţe, la Evidenţa Populaţiei, Direcţia de Asistenţă Socială şi Poliţia Locală, iar două au fost donate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. 
√ Măştile de protecţie cumpărate au însumat încă 120.000 lei. Serviciile de dezinfecţie pentru spaţiile interioare şi exterioare instituției au mai însemnat 32.000 lei. 
√ De asemenea, asigurarea măsurilor de protecţie din secţiile de vot a căzut tot în sarcina administraţiei, iar pentru materialele necesare s-au făcut alte achiziţii în valoare de 54.000 lei. 
√  Cele 65 de termometre necesare luării temperaturii celor care intrau în incinta sediilor din cadrul Primăriei, dar şi la secţiile de vot, au costat 8.600 lei, adică 132 lei bucata. 
√ 2,3 milioane pentru carantinaţi. În primăvară, Primăria Piteşti a pus la dispoziţie hotelul proaspăt inaugurat pentru a deveni centru de carantină, primul de acest tip din Argeş. Pentru persoanele carantinate, deşi erau din tot judeţul, tot Primăria Piteşti a trebuit să asigure costurile cu mâncarea şi cazarea, doar pentru că acest centru se afla în ograda sa. Acestea s-au ridicat la 2.316.000 lei, bani care au fost returnaţi din bugetul de stat. 
 

 

Preluare: saptamanalul ancheta