43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977

Cutremurul din 4 Martie 1977 rămâne cea mai mare sursă de spaime a românilor. De câte ori vorbim despre o catastrofă ce va să vie spunem ”ca în '77”!

Nefericitul eveniment s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. 

Bilantul victimelor a fost de 1.570, din care 1.391 numai în București iar 35.000 de locuinte au fost distruse in mai putin de 1 minut.

Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci, amintim de marele actor Toma Caragiu,cântăreața Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafița. Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, poeta Daniela Caurea; scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu și Viorica Vizante; actrița Eliza Petrăchescu; pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu; lingvistul și istoricul literar Ioan Siadbei; mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu; cântăreața Filofteia Lăcătușu; scenograful Liviu Popă; fizicianul Florin Ciorăscu.

CITESTE SI ... “Miercurea Alarmelor” - exercițiu de avertizare a populației

Tragedia din 1977 se poate repeta oricând, ba chiar mai rău spun specialistii care sustin ca in cazul unui cutremur asemanator cu cel din 4 martie 1977 , numarul victimelor ar fi mult mai mare deoarece sunt peste 40.000 de locuitori, doar in Bucuresti, care locuiesc în clădiri cu risc seismic. 

Specialistii trag un semnal de alarma si in privinta asigurarilor ,amintind faptul ca la 43 de ani de la cutremur, doar una din cinci locuinţe este asigurată.