42 de elevi - depistați cu COVID în ultima săptămână

Săptămâna trecută a început cu 145 de elevi și 75 de profesori și cadre auxiliare depistate pozitiv de la începutul semestrului. În următoarele 5 zile de școală, rândurile elevilor covidați au fost îngroșate cu 42 de cazuri, iar la dascăli și alți angajați din sistem s-au mai adăugat alți 16. Astfel, am încheiat ultima săptămână de școală cu 187 de elevi virusați cu SARS CoV-2. 

De la începutul semestrului, 91 de profesori și personal auxiliar, plus 121 de clase de elevi sau grupe de preşcolari au intrat în online. Se ajunge aici din două motive. Unul este faptul că elevii, în afara școlii, nu mai țin cont de nicio regulă. Doar dacă dai o tură prin preajma liceelor în timpul zilei este suficient să îți faci o idee și să afli răspunsul la întrebarea „de ce nu putem menține școlile deschise?”. Un singur exemplu, din multele existente, este fotografia alăturată. Zi de zi, un grup gălăgios de elevi se adună în capăt la complexul Fortuna. Sunt mulți, fără mască, râd, stau nas în nas, se sărută, poștesc țigări și se comportă de parcă nici nu au auzit de COVID. Acesta este un singur caz, care se repetă zi de zi, iar ca acesta sunt nenumărat de multe la nivelul întregului județ. 

 

 


 Prefectul Mateescu îi îndeamnă pe profesori să se vaccineze pentru ca şcolile să funcţioneze 


O altă soluție pentru a menține școlile deschise, cu predare față în față, vine din partea profesorilor. Prefectul de Argeș, Emilia Mateescu, îi îndeamnă pe dascăli și pe angajații din învățământ să fie cerebrali și să se vaccineze. Domnia sa explică că și din rândul profesorilor și al personalului auxiliar sunt destul de multe cazuri, iar când este depistat un cadru didactic, situația este mai dificilă, deoarece acesta având ore la mai multe clase înseamnă un risc mai mare:

„Sfatul, rugămintea, îndemnul este să se vaccineze în număr cât mai mare. De asta depinde, în mare parte, funcționarea în regim normal a școlilor, prin prezența față în față. Deocamdată, foarte puțini s-au vaccinat. Adică avem 2318 profesori vaccinați din 6356 (36,37%), 316 din 745 personal didactic auxiliar și 484 din 1510 personal nedidactic.”, ne-a declarat prefectul Emilia Mateescu. 
 

Preluat: saptamanalul ancheta