40% din bugetul comunei Hârseşti este destinat investiţiilor

Sub genericul „Aici sunt banii dumneavoastră!”, Ionel Moloiu, primarul localității Hârsești, prezintă concetăţenilor săi o radiografie a modului în care s-au utilizat banii de investiţii prevăzuţi în bugetul pentru anul recent încheiat, dar şi o previziune a bugetului local pentru anul 2020. 

„Într-o comună mică, având o puşculiţă sărăcuţă, încercăm şi reușim să ne gospodărim astfel încât să dezvoltăm, să modernizăm totuși localitatea, nu doar să supraviețuim. Iar asta se vede cu ochiul liber, în satele noastre unde iluminatul public, asfaltul, apa curentă şi canalizarea sunt deja obiective îndeplinite, ceea ce reprezintă cea mai mare parte a comunei”, declara edilul, care nu a stat nici cu mâinile în sân, a neputinţă, nici cu mâna întinsă la „robinetul” Consiliului Județean Argeș, ci a accesat şi bani europeni, prin diverse proiecte care în ultimii opt ani au schimbat radical infrastructura şi imaginea comunei Hârsești. 


3028,9 mii lei au fost banii pe care, în 2019, comuna Hârseşti a fost nevoită să-i drămuiască, acesta fiind bugetul constituit din venituri proprii, sume defalcate din TVA şi impozit pe venit. În comparaţie, pentru acest an se observă o ușoară creștere a bugetului previzionat pentru acest an, care ar fi de 3175 mii lei. 


Ca şi anul trecut, şi în 2020, aproximativ 60% din bani reprezintă cheltuieli de funcționare, salarizare, utilități, cheltuieli curente, restul de 40% având ca destinație investițiile şi dezvoltarea localității Hârsești. Se va asigura astfel cofinanțarea proiectelor deja aprobate, precum construirea sălii de sport, dezvoltarea rețelei de apă şi canalizare, modernizarea drumurilor comunale, reabilitarea şi dotarea fostei grădiniţe. Ca în fiecare an, din bugetul local se asigură sumele destinate școlii, transportului școlar, cele pentru asigurarea combustibilului şi, de asemenea, vor fi susţinute activităţile cultural-sportive desfăşurate de echipa de fotbal şi formația de dansuri populare a localității.

„Și, fiindcă banii noștri nu sunt mulți, o sumă modestă, de aproximativ 250 de milioane de lei vechi, este alocată organizării Festivalului Județean «Sărbătoarea Rusaliilor-Călușul la Hârsești», aflat la cea de-a VIII-a ediție, eveniment desfășurat în fiecare an, de ziua comunei, în Duminica Moșilor de Vară, în vatra satului Hârsești”, menționează edilul Ionel Moloiu. De asemenea, în bugetul pentru 2020  sunt prevăzute şi fonduri pentru realizarea Monografiei Comunei Hârsești, o carte-simbol al identității locale, prima astfel de lucrare, mărturie scrisă despre această comună din sudul câmpiei argeşene şi a cărei lansare va avea loc în câteva luni.


Așadar, deși nu este finalizat, așteptându-se şi distribuirea sumelor alocate proiectelor finanțate de către Consiliul Județean Argeș, dar şi hotărârea guvernului privind alocarea sumelor pentru învățământ, respectiv costul standard/elev, se poate concluziona că bugetul local pentru anul în curs este bine conturat, la Hârsești, veniturile fiind mai mari decât anul trecut.