4 teste medicale pe care nu trebuie să le mai amâni

Testarea colesterolului

Testul pentru determinarea colesterolului este un test de sânge care măsoară nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Testul raportează colesterolul total, adică colesterolul "bun" (HDL) și colesterolul "rău" (LDL). Un nivel ridicat de colesterol total, LDL și trigliceride crește riscul bolilor de inimă și riscul de accident vascular cerebral.

Testul se realizează de obicei anual. Dacă există factori de risc, cum ar fi un istoric familial al bolilor de inimă, este posibil să fie nevoie de o examinare mai frecventă.

Analizele pentru vitamina D
Foarte multe persoane au un nivel scăzut de vitamina D, din cauza faptului că petrec mult timp în interior. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, contribuie la menținerea sănătății oaselor și are un rol important în întărirea sistemului imunitar. Deficitul de vitamina D poate duce la dureri la nivelul oaselor și mușchilor, fracturi osoase, oboseală sau depresie.

Pentru a afla nivelul total de vitamina D din oraganism, trebuie să cerem doctorului de familie o trimitere (sau direct laboratorului) pentru analiza de sânge pentru 25-hidroxivitamina D.

Examenul dermatoscopic
Examenul dermatoscopic este o metodă clinică noninvazivă, care poate depista diverse leziuni ale pielii.

Este recomandat anual, sau chiar mai des, în cazul persoanelor care au un istoric familial al cancerului de piele. Persoanele care observă apariția unor alunițe noi, mai ales după vârsta de 30 de ani, sau creșterea în dimensiuni, sau modificarea culorii unei alunițe existente, trebuie, de asemenea, să se prezinte mai curând la dermatolog.


Examenul oftalmologic
Un examen oftalmologic complet include examinarea aspectului exterior al ochiului și al pleoapelor, măsurarea dioptriilor cu ajutorul unui aparat special, determinarea acuității vizuale prin citirea de către pacient a unor cifre și litere de pe un panou luminat, verificarea mișcării ochilor pentru a depista un strabism, examinarea fundului de ochi și a tensiunii oculare pentru a depista la timp glaucomul.

Examenul oftalmologic poate de asemenea să descopere semnele unei boli care nu are legătură cu vederea, cum ar fi diabetul zaharat sau tensiunea arterială crescută.

Examenul oftalmologic complet este necesar după vârsta de 35 de ani.  

 

Sursa.observator.ro