4 Februarie- Ziua mondială de luptă împotriva cancerului!

4 Februarie- Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

”Noi putem. Eu pot. (We Can. I Can)”

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului a fost marcată pe 4 februarie, făcând parte din campania mondială de luptă împotriva cancerului. Sloganul campaniei este ”Noi putem. Eu pot. (We Can. I Can)”

În cursul zilei de ieri, la Primăria Mioveni a fost organizată o acțiune de informare, fiind invitată dr. Eliza Lupu, specialist din cadrul Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Astfel, dr. Eliza Lupu a adus la cunoștință faptul că în anul 2016 au fost înregistrate peste 17.000 de cazuri de cancer la nivelul judeţului, iar consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc ai acestei boli.
Persoanele prezente au primit materiale informative, iar pe tot parcursul lunii februarie această campanie de informare va continua la nivelul oraşului.

''Ziua mondială de luptă împotriva cancerului reprezintă o oportunitate unică pentru a atrage atenția asupra ceea ce poate fi făcut pentru a preveni cancerul, pentru a salva milioane de vieți, prin diseminarea informațiilor referitoare la această boală, insistând ca guvernele și indivizii din întreaga lume să acționeze'', este apelul directorului general al UICC.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer — IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (Union for International Cancer Control — UICC) pentru a promova metodele  menite să diminueze problema globală a cancerului.

Fiind una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, boala este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. În prezent, 8,2 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 39 și 60 de ani), principalii factori de risc fiind consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice.

UICC ,un consorțiu mondial, care are ca membre peste 800 de organizații ce luptă împotriva cancerului, din peste 155 de țări, a organizat pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în 2006.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, la 10 noiembrie 2015,  decretul privind promulgarea Legii cu referire la declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului, iar, în data de 13 noiembrie 2015,  Legea 274/2015 privind instituirea acestei zile a fost publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: agerpres.ro